Vincekovo po Križevačkim štatutima održano u Kramarovcu

SPELANCIJA TRSA U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Bilikum, održano je Vincekovo po Križevačkim štatutima, a ovogodišnji domaćini bili su OPG Posavec, OPG Šafran i OPG Topolko iz Kramarovca kraj Križevaca.

Svetkovina Vincekova prva je od pet zapovijedanih pučkih vinogradarskih blagdana uz sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila,  a program predviđa posebnu spelanciju, blagoslova trsa po Križevačkim štatutima.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna.

U ceremoniji, koja se obavila na otvorenome, uz domaćina sudjelovali su i biskup (Zoran Homen), peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kitila kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije bio je na otvorenom u vinogradu, a drugi dio u klijeti uz dobru kapljicu i domaća starinska jela.

Ovogodišnje Vincekovo bilo je središnja manifestacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a organizatori su bili Koprivničko-križevačka županija, TZ Koprivničko-križevačke županije, Grad Križevci, TZ Grada Križevaca, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci.

Na manifestaciji su bili prisutni župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, križevački gradonačelnik Branko Hrg i njegov zamjenik Tomislav Katanović te velik broj zainteresiranih građana.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Miha piše:

    Čestitka domačinu i organizatorima na ljepoj i ugodnoj proslavi Vincekova!

Komentari su zatvoreni.