Dvoje starijih Križevčana umalo žrtve financijske prijevare

old-couple-on-the-walk_telefonska_prijevara_scam_obmana_novac_uplata_phishing_socijalni_inzenjeringLAŽNO PREDSTAVLJANJE TELEFONOM Međunarodni telefonski pozivi šokirali su jučer brata i sestru iz Križevaca, dvoje sedamdesetogodišnjaka koje je s broja 00447459486182 nazvala ženska osoba predstavivši se kao veleposlanica Tomić, kako bi ih “obavijestila” da im je drugi brat, koji živi u Njemačkoj, na putovanju u Londonu doživio srčani udar i treba njihovu financijsku pomoć.

U ovom drskom pokušaju vrlo organizirane telefonske prijevare nepoznata ženska osoba je najprije jučer doista razgovarala s njihovim lakovjernim bratom iz Njemačke, ali s namjerom da od njega sazna osobne podatke o njegovom bratu i sestri u Križevcima, a zatim ih je odvojeno nazvala s izmišljenom pričom o bratovoj nesreći i pokušala iznuditi po 500 eura koje bi trebali uplatiti putem Western Uniona.

– Pozivi su bili međunarodni, s vrlo intimnim podacima, koje drugi ne znaju. Sva sreća da su sumnjičavi pa su nastradali jedino emocionalno, prepričala nam je čitavu situaciju kći jedne od žrtava ove prijevare. Posebno ih je šokirala informiranost sugovornice, koja je znala točna imena članova obitelji, iako su u bili vrlo sumnjičavi prema čitavoj priči.

pexels-photo-119597_old_man_starac_nepoznat_anonymousCiljaju starije od 70, nesklone novim tehnologijama

Svi telefonski pozivi su se zbili u manje od sat vremena, a svakoj od žrtava rečeno je da nikako ne kontaktiraju ovu drugu već slijede njihove upute i surađuju s “državnom institucijom” inače će snositi sankcije i pred policijom. No, svakoj žrtvi su rekli da slobodno nazovu brata iz Njemačke i provjere priču.

– Kad su nazvali na njegov kućni broj, javio se čovjek koji je tvrdio da je kućni prijatelj i koji je cijelu priču potvrdio. Kasnije su vidjeli na prikazu broja da je poziv bio preusmjeren na broj telefona u Irskoj, opisala je kći jedne od žrtava, šokirana da su varalice toliko organizirane pa su čak privremeno preusmjerili broj fiksnog telefona.

Srećom, nijedna od žrtava nije provela uplatu traženog iznosa, već ih je ubrzo nazvao sam brat iz Njemačke, koji je posumnjao u mogućnost prijevare. No, njegova lakovjernost omogućila je prevarantima da socijalnim inženjeringom saznaju koga sve od rodbine ima u Hrvatskoj, kao i njihove osobne podatke. Križevčani će čitav događaj prijaviti policiji.(kž.info)

101386023-183418541-1910x1000_telefonska_prijevara_scam_obmana_novac_uplata_phishing_socijalni_inzenjeringŠto je socijalni inženjering?

Socijalni inženjering je prijevara (scam), odnosno manipulacija ljudima sa svrhom otkrivanja njihovih povjerljivih informacija ili dobivanja pristupa nekim drugim resursima do kojih manipulator inače ne bi mogao doći. Manipulatori, odnosno napadači uvijek na neki način pokušavaju dobiti na legitimnosti, odnosno uvjerljivosti, a u ovom slučaju su telefonom saznali osobne podatke, zloporabom kojih su zatim pokušali obmanuti žrtve kako bi ih financijski oštetili.

Napadači se obično uzdaju u zakon velikih brojeva i šire velike količine poruka (spam) kako bi putem socijalnog inženjeringa navukli djelić korisnika da učine ono što žele. Phishing je jedan od oblika socijalnog inženjeringa u kojem napadači pokušavaju dođi do brojeva kreditnih kartica, lozinki različitih korisničkih računa i sl.

U slučaju sumnje u ovakve i druge ilegalne radnje, obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji. Policija će, u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), nastojati u najvećoj mogućoj mjeri građane zaštititi od ovakvih prijevara, ali najbolja zaštita je vlastiti oprez.

Komentari su zatvoreni.