Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1137

Ema Bašić na Pinklecfestu 22. listopada 2016. (preuzeto s Facebook stranice Pinklecfesta)
Ema Bašić na Pinklecfestu 22. listopada 2016. (preuzeto s Facebook stranice Pinklecfesta)
Ema Bašić na Pinklecfestu 22. listopada 2016. (preuzeto s Facebook stranice Pinklecfesta)

Nastavljamo i završavamo preslušavanje predavanja s posljednje večeri Pinklecfesta prošle godine, 22. listopada. Ema Bašić, studentica novinarstva i novinarka RTL prenijela nam je svoje dojmove sa svog prvog prekooceanskog putovanja, do New Yorka i Nebraske.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su Tko vlada svijetom Noama Chomskog, te romani Kći Istoka Clare Uson i Špijunka Paula Coelha.

Vijesti Krugova donose priču Tolkienova unuka kako je njegov djed napisao Gospodara prstenova, te saznajemo zašto je nekima draža anonimnost nego slava i kako nam znanost i tehnologija omogućuju otkrivati za nas nove činjenice iz povijesti umjetnosti.

Na današnji datum rođeni su Grigorij Raspućin, Aleksej Nikolajevič Tolstoj, Thomas Alva Edison mlađi, Pavle Savić, Frank Sinatra mlađi, Nikola Plećaš i Dobriša Cesarić, otvorena je prva podzemna željeznica na svijetu, premijerno je prikazan film Metropolis Fritza Langa, Julije Cezar s vojskom je prešao rječicu Rubikon, a osnovana je i Liga naroda. Umrli su Coco Chanel, Carl von Linne, Samuel Colt, Laza Lazarević, Buffalo Bill i Carlo Ponti.

U Svemirskom kutku nagovještavamo pojavu nove zvijezde na nebu za nekoliko godina, otkrivamo planove NASE za nekoliko godina unaprijed, saznajemo da je oštećen spomenik Juriju Gagarinu u Zagrebu, da je umro kozmonaut Igor Volk, da se sprema obilježavanje 20. obljetnice radijske emisije Andromeda, te govorimo o položajima i mogućnostima promatranja prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu.

Ekipa Andromede od prvoga dana - Tanja Devčić i Ante Radonić (foto Krasnodar Peršun za HRT)
Ekipa Andromede od prvoga dana – Tanja Devčić i Ante Radonić (foto Krasnodar Peršun za HRT)

U Zanimljivostima saznajemo što je “izmislio” Sandford Fleming, a na kraju iz zaborava izvlačimo jednu Konfucijevu misao.

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo Davida Bowieja, Hrvoja Hegedušića, Scotta McKenzieja, Howlin’ Wolfa, Toma Pettyja and the Heartbreakers, Antona Karasa i Boška Petrovića.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1137 emitira se 10. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 14. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.