Kozmičke zrake – novi zaplet

aa54c0543700bbbfd3db5ffdc0fde3f2-1ff6fe06de8477ff985513436b438fe2_simulacija_cesticnog_pljuska_detektira_opservatorij_pierre-auger_observatoryIako se kozmičke zrake proučavaju već više od 100 godina, najnovija mjerenja pokazuju da niti jedan poznati teoretski model ne daje rezultate dobivene mjerenjima. Gdje griješimo?

Nedavni članak kolaboracije Pierre Auger, koja se bavi istraživanjem kozmičkih zraka vrlo visokih energija, potvrdila je već ranije uočeno iznenađujuće neslaganje između broja miona koje eksperimentalno opažaju i broja kojeg predviđaju najmoderniji teorijski modeli čestičnih interakcija. Koliko se naoko god činilo kontradiktornim, istraživači u svom poslu zapravo jedva čekaju nekakvo neslaganje u ustaljenim teorijama jer to može značiti otvaranje nove stranice u razumijevanju prirode. To im je dakako i snažna motivacija za daljnji rad. Ipak, prije nastavka priče o povećanom broju detektiranih miona treba nešto ispričati o kontekstu ovog istraživanja i kozmičkim zrakama općenito.

Cijeli osvrt Križevčanina Andreja Dundovića, doktoranda fizike na Sveučilištu u Hamburgu s interesom za teorijsku astrofiziku i kozmologiju, pročitajte na stranicama Bug Online. Dundović je član međunarodne kolaboracije Pierre Auger Observatory koja se bavi detekcijom visokoenergetskih kozmičkih zraka koristeći opservatorij u Argentini podno Anda. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.