Večeras predstavljanje knjige ‘GMO – (iz)um bez (raz)uma’

marijan_jost_gmo_izum_bez_razumaOgranak Matice hrvatske u Križevcima poziva na predstavljanje knjige prof.dr.sc. Marijana Jošta “GMO – (iz)um bez (raz)uma, koje će se održati u ponedjeljak, 14. studenoga 2016. godine u Turističkom informativnom centru na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 5, s početkom u 18 sati. O knjizi će govoriti akademik Ferdo Bašić te doc. dr.sc. Bruna Tariba s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim dr.sc. Vladimir Lay, recenzent knjige i autor prof.dr.sc. Marijan Jošt. Ulazak na predstavljanje je slobodan.

Knjiga sadrži dio autorovih tekstova o genetski modificiranim organizmima (GMO) koji su nastajali i objavljeni u različitim glasilima i publikacijama od 1999. do 2016. godine, u kojima objašnjava zašto ne bismo trebali uzgajati ili jesti GMO proizvode. Prijeti li Zemlji od GMO proizvoda veća opasnost nego od radijacije? Je li uzgoj GMO proizvoda uopće profitabilan? Na koji način GMO utječe na zdravlje ljudi i životinja? Je li uopće moguć suživot standardne poljoprivredne proizvodnje i GMO nasada? Odgovore potražite u knjizi “GMO – (iz)um bez (raz)uma”.

marijan_jost_gmoProfesor dr.sc. agronomije Marijan Jošt, umirovljeni sveučilišni profesor, rođen je 1940. u Ptuju, Slovenija. U Križevcima je 1960. postao poljoprivredni tehničar, a diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu 1966. Magistar iz genetike i oplemenjivanja bilja je postao 1971., te doktor agronomije 1973. godine, sve u Zagrebu. Postdoktorski studij je završio u SAD-u.

Svoj je znanstveni i profesorski put ostvario na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, te u Visokom gospodarskom učilištu Križevci. Član je više znanstvenih organizacija od kojih izdvajamo Bioetičko povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske i Nacionalno koordinacijsko tijelo za protokol iz Cartagene. Objavljeno mu je više od 150 znanstvenih članaka, te više od 200 članaka u ostalim publikacijama (novine, časopisi, internetski portali). Autor je 10 visokokvalitetnih ozimih sorti pšenice.

Prati svjetska zbivanja glede genetički modificiranih (izmijenjenih) organizama i može se slobodno reći da je jedan od najboljih poznavatelja tematike GMO-a na našim prostorima. Znanje o učinkovitosti (plodnosti), štetnosti i zavisnosti o industriji GM proizvoda daje mu sigurnost u javnim istupima realnog prikaza stanja. Dakle, nije pobornik “genetičke” revolucije, već suprotno, njen je oštar kritičar.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Ivan Pokupec piše:

    Profesor Jošt je živuća enciklopedija, čovjek koji je uzgojio najbolju pšenicu NA SVIJETU!
    Tim je veća sramota vodstva grada Križevaca i Hrvatske, da nitko od politikantskih šibicara jednostavno ne zna iskoristiti ogromno znanje i iskustvo ovog čovjeka za boljitak svih nas.
    Moj glas na lokalnim izborima ide onima koji će znati prof. Jošta cijeniti i iskoristiti.

  2. kaja piše:

    Bila sam na predstavljanju knjige našeg uvažnog ali skromnog prof. Jošta. “GMO um bez uma”, (meni je ova skraćenica puno bliskija).
    Dvorana prepuna, čak se sjedilo i na stolovima.
    Doma sam došla sa puno dojmova, ali najviše mi fasciniralo, kako osim što GMO utječe na naše zdravlje, jednako tako utječe i na naše razmišljanje, naš životni stav.
    Znači oni koji to promoviraju, nisu zanemarili sve čovjekove aspekte i suptilnu manipulaciju nad svime.
    Nadam se da ćemo se mi kao mala sredina okrenuti eko uzgoju. A imamo takve resurse, da sve što prioizvodimo u našem ruralnom djelu, možemo plasirati u morskom i kontinentalnom turizmu.
    Valjda smo u ovih 26. god. sazreli i nešto naučili. Pa, neka nam svima bude sretno!

Komentari su zatvoreni.