Večeras ‘Martinje po Križevačkim štatutima’

14947922_10210343433758090_2738467310779455454_n_martinje_krizevacki_statuti_2016_obrtnicki_sajamUdruga vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci večeras od 19 sati kod sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima organizira “Martinje po Križevačkim štatutima”. Na sam blagdan Svetog Martina, križevački vinogradari i vinari će upriličiti narodni običaj „kršenje mošta“, koje će voditi “Martin svekriževečki Bilikum prvi”, kako je navedeno na plakatu događaja. Glavni događaj kreće nastupom Tamburaškog sastava “Ines”, dok će okupljene oko 20 sati pozdraviti Varoški sudac i Kalnički kaštelan. U 21 sat bit će predstavljen vinogradarski kalendar, a u 22 sata obaviti „kršenje mošta“, nakon čega slijedi zabava uz tamburaše.

Stop - PolicijaPojačan policijski nadzor tijekom vikenda “Martinja”

Povodom proslave Martinja, iz Policijske uprave koprivničko-križevačke očekuju da će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, vina prvenstveno, pa podsjećaju sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća. Stoga će od petka do ponedjeljka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, a posebna pozornost biti će posvećena i mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

Također policija moli sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javni prijevoz, odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića a posjeduju valjane vozačke dozvole. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića mole da u objektima u kojim su prisustvovali proslavama “Martinja”, kao što su hoteli i klijeti u vinogradima, ukoliko ta mogućnost postoji, i prenoće.

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjeg “Martinja”, od 6. do 16. studenoga 2015. godine, na području PU koprivničko-križevačke zabilježena je 21 prometna nesreća, od čega devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe teško i devet osoba lakše ozlijeđeno. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su osam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže i jedna lakše ozlijeđena.

Za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 994 vozača, te sankcionirali 491 prometni prekršaj, od čega je 98 vozača sankcionirano zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola do 0,50 promila sankcionirana su četiri vozača, u koncentracijama od 0,50 do 1,00 promila 34 vozača, od 1,00 do 1,50 promila 29 vozača, dok je radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola većima od 1,50 promila sankcioniran 31 vozač. U posebnim prostorijama do otrježnjenja zadržana su četiri vozača, dok ih je uhićeno sedam. Protiv svih uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.