Predstavljanje novog križevačkog suvenira – čunčane čipke

Moj_izlozbeni_prostor_Cucana_cipka_Emina_BaricevicTuristička zajednica grada Križevaca s veseljem poziva na predstavljanje novog suvenira grada Križevaca, koje će se održati u ponedjeljak, 7. studenoga 2016. u 19 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima. Mapa suvenir Čunčane čipke novi je proizvod koji će obogatiti turističku ponudu grada i koje je nedavno pozicioniralo Križevce uz bok sedam gradova na Čipkarskoj karti Republike Hrvatske.

Program predstavljanja u ponedjeljak obuhvatit će osnovne informacije o čipki, zatim predstavljanje mape suvenira te upoznavanje posjetitelja s Čipkarskom kartom Republike Hrvatske, dok je kratko najavljen i koncert iznenađenja.

Izrada čipke_Cucana_cipka_Emina_BaricevicZbog čega je ovaj suvenir poseban i kako će utjecati na promociju grada Križevaca doznali smo od direktorice Turističkog ureda Olinke Gjigaš:
– Za domaće i strane posjetitelje grada osmislili smo prepoznatljivi suvenir koji će turiste na jedinstven način podsjećati na boravak u Križevcima i Republici Hrvatskoj. Radi se o mapi u kojoj se na unutrašnjoj strani nalazi unikatni primjerak čunčane čipke.

Čunčanje je tehnika u kojoj je nit vezana u seriju ukrasnih čvorića. Za ovu čipku koriste se još i francuski naziv „frivolité“ i engleski „tatting“. Najprije se takva vrsta čipke koristila kao obrub tkaninama (stolnjacima ili ovratnicima), a kasnije se izrađivala i kao samostalna dekoracija. Izrađuje se uz pomoć dvaju čunaka na koje se namota konac. Čunčana čipka izrađuje se u dvije faze. Rade se lančići i prstenovi. Posebnost čipki daju zubići koji je dodatno ukrašavaju.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Šteta, što se dva tako poticajna događanja preklapaju?!
    U Multimedijalnoj je predavanje o reformi školstva i kurikularnoj reformi. Ali, što je tu je.

Komentari su zatvoreni.