Širjanov Agropromet donirao HDZ s 200 tisuća kuna, izdašne svote iz Prigorja stigle i Živom zidu

p-h20160912010634_hdz_andrej_plenkovicSTRANKE OBJAVILE DONATORE Tvrtka Agropromet u vlasništvu Zvonimira Širjana donirala je HDZ-ovu izbornu kampanju s čak 200 tisuća kuna.

Poznata su sva financijska izvješća političkih stranaka za izbore održane u rujnu 2016. godine te su javno objavljeni svi donatori i utrošena sredstva. Pročešljali smo kroz izvještaje i potražili donatore iz Podravine i Prigorja.

Najveći donator zasigurno je tvrtka Agropromet iz sela Kusijevec u općini Svetar Petar Orehovec u vlasništvu Zvonimira Širjana, dugogodišnjeg član HDZ-a koji je javnosti poznat kao jedan od najvećih proizvođača tovne junadi u Hrvatskoj. Oni su HDZ-u donirali maksimalnih 200.000 kuna. Tvrtka izvozi bikove u Egipat, Libanon i Libiju. Iako je nestabilna situacija na Bliskom istoku utjecala na smanjenje prihoda njegovog biznisa, čini se kako još uvijek imaju dovoljno prihoda za donacije političkim strankama.

Izdašni donator HDZ-ove kampanje je i Mirko Habijanec, najveći pojedinačni dioničar križevačke tvrtke Radnik u čijoj Upravi sjedi i SDP-ovac Ivan Knok. Radnik je također vlasnik tvrtke Bistra iz Đurđevca, a svaka od njih donirala je HDZ-u po 160.000 tisuća kuna.

Među većim donatorima ističe se i tvrtka Grafičar iz Ludbrega koja je u proizvodima i uslugama donirala 87.775 kuna.

Novi saborski zastupnik Damir Felak i zamjenik župana Darko Sobota uplatili su svaki po 10 tisuća kuna za kampanju, dok je nešto skromniji bio ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić koji je donirao 1000 kuna.

O nekima od donatora već smo pisali prilikom objave privremenog financijskog izvješća pa tako možemo spomenuti i koprivničku knjižaru u vlasništvu Roberta Markulina koja je izdvojila 5000 kuna, Tihomira Kolara iz Koprivnice koji je također izdvojio 5000 kuna te križevačku vijećniku Renatu Husinec koja je potpomognula kampanju s 1000 kuna.

Na listi HDZ-ovih donatora nalazi se i Zdravko Dimač s 2000 kuna kao i načelnik Pitomače Željko Grgačić s istim iznosom.

U financijskom izvješću Živog Zida nalazi se velik broj građana iz Koprivničko-križevačke županije što možda i ne trebalo čuditi s obzirom da se Križevci često nazivaju gradom s najviše blokiranih građana, a kao najveći donator ističe se Matija Bradić iz Vojakovca kraj Križevaca s uplaćenih 30 tisuća kuna.

Mirjana Filipašić iz kalničkog naselja Šopron donirala je 15.000 kuna, a Milica Fagnjen iz Orehovca 10.000 kuna. Ana Marija Car iz Križevaca imala je čak dvije uplate, jednu od 8200 te drugu od 5000 kuna dok je Marta Pećnjak iz Sv. Ivana Žabna donirala sedam tisuća kuna.

Uvidom u izborne financijske izvještaje SDP-a, MOST-a i Milana Bandića 365 nismo pronašli donatore s našeg područja.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.