Večeri udaraljkaša u Križevcima – 1. dan

6_veceri_udaraljkasa_u_krizevcima_2016_marko_mihajlovic_masterclass_koncertŠeste Večeri udaraljkaša u Križevcima u organizaciji Glazbene škole Alberta Štrige i križevačke udruge P.O.I.N.T., a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, održavaju se od četvrtka 27. do nedjelje 30. listopada 2016. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole i nude najbogatiji program do sada uz klasičnu, popularnu i jazz udaraljkašku literaturu u izvedbi poznatih hrvatskih i stranih udaraljkaša solista te učenika udaraljki.

Prva u nizu svakodnevnih besplatnih radionica i predavanja u Koncertnoj dvorani za sve zainteresirane održava se danas u 15:30 sati pod nazivom “Osnove glazbenog izričaja na udaraljkama”, a ovaj masterclass će voditi Marko Mihajlović, koji će u 19 sati održati i koncert. Na programu će biti djela Johanna Sebastiana Bacha, Elliotta Cartera i Ney Rosaura.

Marko Mihajlović rođen je 23.07.1979. u Zagrebu. Nakon završene srednje Glazbene škole u Bjelovaru (smjer – teoretičar) i paralelno srednje Glazbene škole Pavao Markovac u Zagrebu (smjer – udaraljkaš) upisuje studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika te završava isti 2004. godine. Već u toku studija postaje honorarni suradnik Zagrebačke Filharmonije i Simfonijskog Orkestra Hrvatske Radio Televizije. U isto vrijeme djeluje kao član ansambla Bing Bang s kojim će u sljedećih desetak godina svirati na najvećim svjetskim festivalima za udaraljkašku glazbu (Taipei, Nashwille, Paris, Varšava, Valencia, Buenos Aires, Montevideo, Peking), osvojiti nagradu za najbolji studentski ansambl udaraljki na svijetu na festivalu „PASIC“ (Nashwille, USA, 2004.) i snimiti CD za američku tvrku „Equilibrium Records“. Iste godine dobitnik je i Rektorove nagrade.

Za vrijeme studija započinje i suradnju sa Zagrebačkim solistima s kojima tokom sljedećih nekoliko godina ima koncerte kao solist ili pridruženi član. Snimaju i CD zajedno sa Radovanom Vlatkovićem. Pred kraj studija počinje svirati u ansamblu Cantus u kojem djeluje i danas. Nastupaju diljem svijeta (Paris, London, Peking, Toronto, Villnius, Bern) te osvajaju nagrade „Milka Trnina“, „Vatroslav Lisinski“ i „Ivo Vuljević“. Također se redovito usavršava na raznim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon završetka studija započinje s radom u Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru kao profesor udaraljki te nastavlja koncertni život sa ansablima i kao solist. U ciklusu Lisinski subotom svira koncert sa svjetski poznatim glazbenicima Branimirom Slokarom, Stankom Arnoldom, Radovanom Vlatkovićem i Ljerkom Očić, te „Koncert marimba solista“ na kojem nastupaju i vrhunski udaraljkaši Ivana Bilić, Eriko Daimo, Bogdan Bacanu i Katarzyna Mycka. Godine 2007. dobiva posao kao prvi timpanist u Hrvatskom Narodnom Kazalištu gdje radi i danas. Također poćinje svirati u ansamblu Acoustic Project gdje svira vibrafon.

Osniva i kvartet udaraljki Boomerang s kojim koncertira po Hrvatskoj od 2010. na dalje te snima emisiju „Notica“ za djecu (HRT, 2014.). S orkestrom Hrvatske Radio Televizije nastupa kao solist s djelom „Muzika za marimbu i gudaće“ Dubravka Palanovića (2013.). Skladbu je izveo i sa Zagrebačkim solistima, a isto djelo (snimka) je dobitnik ugledne nagrade za najbolju kompoziciju „Reiners – stiftung“ u Beču. Tijekom godina rada u orkestru HNK zaljubljuje se opernu glazbu te usavršava svoje sviranje timpana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.