Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1124

Matej Perkov na Pinklec festu u Klubu kulture 9. listopada 2015. (iz arhive Pinklec festa)
Matej Perkov na Pinklec festu u Klubu kulture 9. listopada 2015. (iz arhive Pinklec festa)
Matej Perkov na Pinklecfestu u Klubu kulture 9. listopada 2015. (iz arhive Pinklecfesta)

Sredinom ovog mjeseca održat će se peti po redu Pinklecfest, pa kao najavu ove manifestacije poslušat ćemo do sada još neobjavljeno prvo predavanje s prošlogodišnjeg festivala. U petak, 9. listopada prošle godine navečer Koprivničanac Matej Perkov pričao nam je o svom usponu na planinske masive Monte Rosa i Mont Blanc, a njegovu priču donosimo u cijelosti.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su Vodič za interkulturalno učenje, knjiga o islamu i jedna islandska pripovijest.

Vijesti Krugova govore o otkrivenom identitetu jedne spisateljice koja je pisala pod pseudonimom, o novoj izložbi u našem Gradskom muzeju, o otvorenju Studija Galerije Antuna Augustinčića, o pronađenim slikama Vincenta van Gogha, o Europskoj godini kulturne baštine, o Malom zelenom festivalu u Križevcima, o izgradnji novog glavnog grada Egipta.

Na današnji datum rođeni su Mihajlo Pupin, Buster Keaton, Charlton Heston i Oton Antun Reisinger, u nekim katoličkim zemljama bio je posljednji dan po Julijanskom kalendaru, probijen je put preko Malog Alana koji vodi od Like prema hrvatskom jugu, svečano je otvorena nova kazališna zgrada na Gornjem gradu u Zagrebu, Orient Express krenuo na svoju prvu vožnju, Gutzon Borglum počeo je klesati likove američkih predsjednika na Mount Rushmore, proglašen je Svjetski dan zaštite životinja, počela je afera Wikileaks, umrli su Zlatko Grgić, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Franjo Trenk, Max Planck…

Atmosfera na predavanju Mateja Perkova na Pinklec festu 9. listopada 2015. (iz arhive Pinklec festa)
Atmosfera na predavanju Mateja Perkova na Pinklecfestu 9. listopada 2015. (iz arhive Pinklecfesta)

U Svemirskom kutku govorimo o nekim godišnjicama kao što je prvi umjetni satelit u orbiti oko Zemlje, o velikom teleskopu, o velikom meteoritu, o završetku misije Rosetta, o položajima nebeskih tijela na nebu, najavljujemo večer promatranja Mjeseca…

U Zanimljivostima tražimo najstariju još postojeću civilizaciju na Zemlji, a završit ćemo retoričkim pitanjem novinara Sydneya J. Harrisa.

Poneki je glazbeni prilog vezan uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo Andreasa Vollenweidera, Dukea Robillarda, Georgea Gershwina, grupu Drugi način, Janis Joplin i Leonarda Cohena.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1124 emitira se 4. listopada od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 8. listopada od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.