Projektom razvojnog centra žele osigurati sinergiju znanosti i gospodarstva

Uoči završne konferencije projekta “Razvojni centar i tehnološki park Križevci”, koja je najavljena za četvrtak, 29. rujna, razgovarali smo s članovima projektnog tima zaduženog za realizaciju i privođenje kraju provedbe projekta vrijednog više od 34 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima Europske unije, kroz Operativni program Regionalna konkurentnost 2007.-2013..

Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca, uime nositelja i glavnog korisnika projekta, i Tihomir Hodak, direktor projektnog partnera, Križevačkog poduzetničkog centra, istakli su kako su svi građevinski radovi na objektima na području bivše križevačke vojarne završili, obavljeni su tehnički pregled i atestiranje opreme, i prostori su spremni za korištenje.
“Mi već korisnike imamo, no oni još neće ući u centar prije nego mi, kao KPC koji će upravljati cijelim RCTP-om, ne preselimo onamo, što će biti vrlo brzo po završetku provedbe projekta, naglašava Hodak.

“Sustav gradnje je visoki roh bau, zakupci prostora, izabrani putem javnog natječaja, dobit će potpunu infrastrukturu, a na njima je samo da objekte dodatno prilagode potrebama svoje djelatnosti”, navodi Masnec, dok Hodak dodaje kako “se jako pazilo da sve bude obavljeno po svim standardima, i naravno, u skladu s projektnim rokovima, kako bi se izbjegli prigovori kod poduzetnika koji će prostore centra i parka koristiti”.

Na završnoj konferenciji bit će predstavljeni projektni rezultati, postignuti ciljevi i ostvareni pokazatelji projekta, a Darko Masnec, ne krijući zadovoljstvo, reći će kako su najvažniji pokazatelji, poput 15 novozaposlenih osoba i 50 tvrtki koje surađuju s parkom postignuti mnogo ranije nego je planirano.

Sukladno javnom natječaju za zakup prostora u razvojnom centru, poslovne prostore i usluge centra mogu koristiti poduzetnici specijalizirani u području prehrambene, metaloprerađivačke, drvoprerađivačke i ICT industrije. Najviše zainteresiranih na natječaju bilo je iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, no ima i onih iz metalskog sektora i mehatronike povezane s IT-jem, a tu su i poduzetnici koji će pružati i prateće usluge, poput pravnih i knjigovodstvenih usluga.

Kako se i sam projekt naziva razvojnim i tehnološkim, zanimalo nas je u kojoj će mjeri biti osigurana upravo ta komponenta, budući da su, ponajprije zbog manjka informacija o samom projektu i njegovim planovima, neki građani počeli izražavati sumnju u tu namjenu centra. Tihomir Hodak navodi kako se upravo ciljevima ovog projekta otklanja mogućnost da će se u objektima centra i parka samo iznajmljivati poslovni prostor: “Stvar je u dodatnom sinergijskom učinku, ono što su poduzetnici ranije imali bio je skladišni prostor, a ovdje se radi o novom poslovnom središtu grada, koje će postati generator poslova i radnih mjesta, ljudi će cirkulirati kroz centar, umrežavati se i razmjenjivati poslovne ideje”, dodajući kako su rađene usporedbe s gradovima u okruženju i u susjednim zemljama te je utvrđeno da u susjedstvu nitko nema ovo što će imati Križevci.
“Prosječni park u Europskoj uniji zauzima 30 tisuća m2, nama najbliži u Ljubljani je površine 80000 m2, u Križevcima će biti desetina toga, ali time smo najveći tehnološki park u Hrvatskoj. Prosječna cijena zakupnine po m2 u EU je 10 €, mi ćemo nuditi po 16 kuna, sve u skladu s vizijom parka postavljenom kroz projekt”.

Poduzetnicima će tako, prema riječima Hodaka i Masneca, na raspolaganju biti i nove usluge, koje je KPC razvio u suradnji s iskušanim tehnološkim tvrtkama, a na temelju 5 analiza slučajeva i potreba poduzetnika. Usluge su promocija poduzetništva, inkubiranje i podrška startupovima te podrška poduzetnicima u smislu edukacije, osiguranja logistike i korištenja inovativnog IT-programa “Burza inovacija”, kojim će se razmjenjivati informacije, omogućiti međusobna komunikacija poduzetnika. Kroz taj program stvorit će se i jezgra za razvoj novih poslovnih ideja, a prilika za “coworking”, odnosno mogućnost dijeljenja prostora i ideja, nude se i studentima i poduzetnicima početnicima, za što je u planu proširivanje suradnje s varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike. KPC će svoju djelatnost i usluge, ulaskom u prostor parka, nužno morati i prilagođavati potrebama poduzetnika/korisnika parka.

Hodak i Masnec ne kriju da ovime žele da KPC bude bolji od županijske razvojne agencije PORA, a u perspektivi se otvaraju mogućnosti zapošljavanja u KPC-u, ali na projektima koje će KPC provoditi iz sredstava EU. “Vrlo je važno istaknuti taj program ‘burza inovacije’ što nijedan ovakav centar ili park u Hrvatskoj nemaju. Htjeli smo ciljano poticati razvoj, da privučemo poduzetnike koji u poslovanju koriste inovacije, niz novih tehnoloških rješenja, i da surađuju sa znanstvenim institucijama, u tome smo uspjeli, jer nismo imali uzora te smo razvili jedinstven projekt”.

Projektom je planirano i nuđenje laboratorijskih usluga, a budući da je projektni partner križevačko Visoko gospodarsko učilište, koja je njegova uloga u osiguravanju poticanja razvoja i suradnje s gospodarskim subjektima?
“VGUK će upravljati laboratorijem koji se uređuje, a vezan je uz analizu metala i organskih tvari, i to je jedini laboratorij takve vrste u ovom dijelu Europe, a razvojem znanstvenih istraživanja poticat će se i suradnja s poduzetnicima iz metalskog sektora”, navodi Hodak.
Konačno, ostaje za vidjeti hoće li se i svi ostvareni ciljevi i rezultati dvogodišnjeg projekta uspjeti preliti u gospodarski opipljive rezultate i učinke, odnosno u kojoj će se mjeri osigurati njihova održivost, što je, s obzirom na projekt ovakvog razmjera, posebno u sredini koja se s takvim inicijativama nije susretala, veliki izazov.

Naši sugovornici gaje optimizam: “ulaskom u tehnološki park KPC-u se otvaraju mogućnosti korištenja značajnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj), te će to omogućiti razvoj KPC-a i, posljedično, rast gospodarstva, za što su stvoreni temelji upravo izgradnjom parka, a sad smo dva koraka u prednosti pred ostalim gradovima koji tek planiraju izgradnju ovakvih centara.”
Jedna od dodanih vrijednosti parka je i naknadno uočena mogućnost poticanja razvoja društvenog poduzetništva, a u tom smjeru ići će i suradnja s udrugama.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Štef piše:

    Poštovani.
    Molim Vas da zbog interesa javnosti, a i piskaranja po nekim blogovima, objavite kolika je vrijednost cjelokupne investicije i posebno koliko je u tome “značajno” učešće grada.
    S poštovanjem.

    1. Redakcija portala piše:

      Službeno web sjedište projekta je http://www.rctp.hr, gdje se može naći više informacija o samom projektu.

Komentari su zatvoreni.