Zbog pojačanja prometa kroz Križevce mogući problemi na gradskim cestama

Prometovanje nedavno otvorenom brzom cestom iz Križevaca u Zagreb i natrag sigurno je ubrzalo putovanje radnika i putnika namjernika, a iako još nije prevelike gustoće, promet dvjema ulicama mogao bi uzrokovati probleme i otežati život njihovim stanovnicima.

Umirovljenik iz Tomislavove ulice u Križevcima tako nam je kazao kako već zadnjih tjedana primjećuje kako se ujutro i poslijepodne, za najveće “špice” osjećaju jača podrhtavanja ceste uslijed prolaska vozila, posebice onih teretnih. Kako živi nasuprot jednog trgovačkog centra, nije zadovoljan križanjem Tomislavove ulice, ulice Marcela Kiepacha i Gundulićeve: “izgleda da se nije vodilo računa o prilagodbi križanja uvjetima pojačanog prometa koji se može očekivati otkako je otvorena brza cesta, moralo bi se iznaći rješenje kojim bi se regulirao promet i zaštitili pješaci. Također, gdje je nadvožnjak koji bi pripomogao preusmjeravanju prometa gotovo kroz širi gradski centar?”

Iz Županijske uprave za ceste Križevci, kao javnog upravljača lokalnim cestama, u koje spadaju ceste u Gundulićevoj i ulici Marcela Kiepacha odgovaraju kako je za “pretpostaviti da će se većina vozila kretati po državnoj cesti D22 kroz Tomislavovu ulicu, jer je to logičan prometni smjer sa zadovoljavajućim tehničkim karakteristika”, zbog čega, tvrde u ŽUC-u, ne očekuju posebno veću opterećenost prometom Gundulićeve, Kiepachove, Tesline i Tomislavove ulice u odnosu na dosadašnju opterećenost.
Kako vozači koji kroz Križevce nastavljaju svoj put do Koprivnice ili putuju iz Koprivnice za Zagreb mogu proći i kroz Gundulićevu ulicu, stanovnici te ulice pribojavaju se kako će ona, zbog toga što je dobrim dijelom ravna, postati poligon za “natjeravanje”, posebno motociklista.
“Nisam primijetio da se promet od otvorenja brze ceste nešto povećao kroz Gundulićevu. Možda je razlog to što nema nigdje putokaza pa oni koji dolaze iz Koprivnice ne znaju da se može i tom ulicom, a oni koji znaju vjerojatno izbjegavaju jer je stanje ceste od odvojka za Cvjetnu ulicu do križanja s ulicom Petra Zrinskog vrlo loše. Most kod Plodina isto sigurno odvraća vozače jer betonski dio mosta ulazi gotovo do polovice u cestu i ne jedan vozač je imao neugodno iskustvo s tim betonom”, kaže nam 56-godišnji stanovnik Gundulićeve.

Ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić, o prometovanju kroz Gundulićevu ulicu kaže kako je “određeni problem u ovoj fazi nepostojanje nadvožnjaka preko pruge, ali to će rješavati Hrvatske ceste i taj postupak je, koliko imamo saznanja, u tijeku. Izgradnjom nadvožnjaka i tim novim prometnim rješenjima će doći do nove prometne regulacije koja će dio prometa vjerojatno preusmjeravati i Gundulićevom ulicom. Projekt rekonstrukcije spojne ceste iz dijela Gundulićeve s Tomislavovom ulicom i na križanju kod ‘Plodina’ i usklađivanje s navedenom novom regulacijom bit će financirani ove godine, a izgradnja se očekuje 2017.”.
Prometnica kroz Tomislavovu ulicu je državna cesta D22 kojom upravljaju Hrvatske ceste koje nam do danas nisu odgovorile na postavljena pitanja o izgradnji nadvožnjaka i obilaznice oko Križevaca.

Sudeći prema manjku informacija o jasnim rokovima izgradnje obilaznice kojom će prometovanje do i iz Koprivnice biti preusmjereno iz šireg centra Križevaca, građani i vozači morat će paziti na ponašanje u prometu, a nadležne institucije pozornije kontrolirati i održavati stanje prometnica.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.