Započela devetnica sv. Marku Križevčaninu

20160829_195212_devetnica_sveti_marko_krizevcaninPrekjučerašnjim euharistijskim slavljem u gornjogradskoj kapeli sv. Ladislava i sv. Marka Križevčanina započela je devetodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarko-križevačke biskupije – svetoga Marka Križevčanina.

Misno slavlje predvodio je križevački župnik župe sv. Ane i dekan, preč. Stjepan Soviček uz pjevanje dvaju križevačkih crkvenih zborova – župe sv. Ane i župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Sljedećih sedam dana, devetnica koja uključuje sv. misu i pobožnost litanija sv. Marku Križevčaninu održavat će se u župnoj crkvi sv. Ane s početkom u 19 sati, a svaku večer misu će predvoditi drugi svećenik: preč. Dubravko Lauš iz Čazme, preč. Damir Vrabec iz Bjelovara, vlč. Zoran Grgić iz Vrbovca, vlč. Dražen Hladuvka iz Križevaca, vlč. Josip Vragović iz Gornje Rijeke, vlč. Josip Vavrik iz Garešnice, te preč. Mihil Gojani iz Rovišća koji dolaze sa svojim zborovima.

20160829_195304_devetnica_sveti_marko_krizevcaninPosljednju večer devetnice, 6. rujna, tradicionalno petnaestak godina unazad, misno slavlje će se služiti prema bizantsko-hrvatskom obredu u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice koje će predvoditi križevački vladika, mons. Nikola Kekić, u suslavlju sa Bjelovarsko-križevačkim biskupom, mons. Vjekoslavom Huzjakom, a pjevanje predvodi mješoviti Katedralni zbor zajedno sa HPD-om “Kalnik”.

Vrhunac priprave je deseti dan, 7. rujna, blagdan sv. Marka Križevčanina, gdje će na gradskom trgu J.J. Strossmayera svečano euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati predvoditi mons. Egidije Živković, biskup Željeznoga (Eisenstadt) u Gradišću (Austrija) zajedno sa drugim hrvatskim (nad)biskupima, dok će pjevanje tradicionalno predvoditi udruženi križevački zborovi.

20160829_195315_devetnica_sveti_marko_krizevcanin

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.