Liturgija u povodu 70. obljetnice smrti križevačkog vladike dr. Janka Šimraka

U utorak, 9. kolovoza u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima s početkom u 18 sati, biskup Nikola Kekić služit će liturgiju, misu prema bizantsko-hrvatskom obredu, za obilježavanje 70. obljetnice smrti svog prethodnika, znamenitog Žumberčanina i križevačkog vladike, dr. Janka Šimraka. Liturgiju će pjevanjem pratiti Katedralni zbor pod vodstvom Ozrena Bogdanovića.

Dr. Janko Šimrak rođen je 29. svibnja 1883. godine u selu Šimraki u središnjem Žumberku, a nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u žumberačkom Mrzlom Polju i zagrebačkom Grkokatoličkom sjemeništu, studira Filozofsko-teološki studij u Zagrebu i Innsbrucku, gdje i doktorira 1910. godine.

Osim što je bio doktor teologije, bio je i novinski urednik, istinski domoljub i jedan od osnivača Hrvatske pučke stranke. Redovni profesor istočnog bogoslovlja postaje 1925. na današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon smrti biskupa Dionizija Njaradija (1941.), postaje administrator Križevačke eparhije, a Papa Pio XII. imenuje ga križevačkim biskupom 1942. godine.

Premda ga je papa imenovao biskupom bez pristanka ustaških vlasti, nakon Drugog svjetskog rata optužuje ga se za suradnju s ustaškim vlastima, biva uhapšen i zatočen u biskupskoj rezidenciji u Križevcima, te ubrzo prebačen u prostorije OZNE u Zagrebu. Kako je zbog narušenog zdravlja boravio u bolnici Sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici gdje postoje ozbiljne indicije da je bio trovan i gdje ga je danonoćno čuvala straža, za razliku od mnogih uhićenih u poraću, vladika dr. Šimrak bio je oslobođen svih optužbi.

Umro je u Križevcima, u rezidenciji 9. kolovoza 1946. gdje je u kripti katedrale i sahranjen, kao hrvatski (grko)katolički biskup – mučenik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.