U četvrtak predavanje o kvantnom fizičaru iz Sv. Petra Orehovca!

Image00001

Malo je poznato da iz Sv. Petra Orehovca pored Križevaca potječe prvi hrvatski fizičar koji se intenzivno bavio kvantnom fizikom! Prof. dr. Vladimir Srećko Vrkljan rodio se u Sv. Petru Orehovcu 26. kolovoza 1894. godine. Doktor filozofije postao je 31. listopada 1924. znanstvenom raspravom “Razvoj kvantne teorije crtanih optičkih spektara”. To je bila prva disertacija na hrvatskom jeziku koja je za tematiku imala tada vrlo mladu kvantnu teoriju. Docent iz primijenjene matematike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postao je 1929. godine, a izvanredni profesor postao je 1933. godine. Postavljen je za redovitog profesora 1940. godine, a umirovljen je 1946. godine. Umro je u Zagrebu 1. ožujka 1974. godine.

Njegov život i rad izučavao je dr. sc. Branko Hanžek iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza. U četvrtak, 30. lipnja u 19 sati održat će predavanje o Vladimiru Srećku Vrkljanu u Osnovnoj školi “Sveti Petar Orehovec” u rodnom mjestu tog našeg istaknutog znanstvenika, na koje pozivamo sve naše čitatelje, kako bismo izvukli iz zaborava još jednu znamenitu osobu iz naših krajeva!

 

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš mi je bilo drago kad sam na biciklističkoj stazi- na odmrištu u Kiepachovoj ulici, vidjela sklupturu Vladimiru Srećku Vrkljanu.
    Veselim se svim biciklističkim stazama, odmorištima, na svakom odmorištu sklupture kulturnim i športskim djelatnicima.
    Ako niste, prođite “umivenom” Gundulićevom, stazom do Željezničke stanice, dalje industriskom zonom, gdje će te se usput i rasladiti vjetrićem sa našeg Kalnika. Onda Kiepachovom, oko šporske Modeca, te Ratarnom do vidikovca, a onda šećer na kraju uređena Potočka.
    Prošetajte i vidite, da vam srce “naraste”.
    Bravo za Grad, Komunalno i Umjetnike skluptura!

Komentari su zatvoreni.