Križevčanke i Križevčani dali podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi

20160601_180942_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci“Križevčani iznenadili” prenosi portal net.hr, dok ePodravina.hr javlja o najposjećenijem prosvjedu u novijoj povijesti Križevaca. Organizatori procjenjuju da se u Križevcima na prosvjedu podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi u srijedu 1. lipnja okupilo između tri i četiri stotine građana, koji su mirnim polusatnim okupljanjem u pozitivnoj atmosferi poslali jasne poruke o obrazovanju i prosvjeti kao najvažnijim temama za sadašnjost i budućnost Hrvatske.
– Iznimno smo zadovoljni odazivom građana koji je udvostručio naša očekivanja i pokazao kako su Križevci kao grad spremni na otvoreni društveni diskurs i zajedništvo, izjavio je za portal ePodravina.hr Mario Rajn, predsjednik udruge P.O.I.N.T. koja je organizirala ovaj skup u sinkronizaciji s inicijativom Hrvatska može bolje. Čitav prosvjed prenošen je uživo putem Facebook stranice udruge P.O.I.N.T.

20160601_180856_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci– Cjelovita kurikularna reforma proces je koji obuhvaća učitelje i nastavnike iz škola, profesore sa sveučilišta, djelatnike ministarstva i agencija, njih ukupno preko 350. Kurikularni dokumenti nikako nisu savršeni, no predstavljaju početnu točku u usvajanju novih znanja i spoznaja te ih kao takve treba prihvatiti! Zašto, pitate se? Zato jer smo njihovu izradu povjerili stručnjacima, a stručnost se lako dokazuje i teško dovodi u pitanje, istaknuo je Rajn u uvodnom govoru, pozdravivši ujedno posjetitelje iz okolnih općina i gradova – Koprivnice, Varaždina, Bjelovara, Virovitice.

IMG_20160601_180538-1280x720_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci– Da je sada Shakespeare među nama, ne bi postavio svoje čuveno pitanje, nego bi rekao “Znati ili ne znati? Pitanje je sada”. Jedinu diskriminaciju koju priznajem je znanje ili neznanje. A da bismo nešto znali, moramo naučiti učiti. I ove reforme siguno imaju zadatak više o tome kako nešto učiti, kako učiti za cijeli život i kako učiti kad napustimo školu, istaknuo je dugogodišnji prosvjetni radnik, umirovljeni profesor i bivši srednjoškolski ravnatelj Brunoslav Sabolek.

20160601_181244_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_KrizevciOkupljenima se obratila i predstavnica zagrebačke udruge Nastavnici organizirano, učiteljica njemačkog jezika Ivana Valjak Ilić:
– Ono što nam je zajedničko je podrška cjelovitoj kurikularnoj reformi, koliko god ona manjkava bila, koliko god ona dorade trebala, došli smo ovdje podržati sve one kolege koji su uložili svoje znanje, stručnost, entuzijazam, sredstva u sastavljanje dokumenata koji stoje na stručnoj, a ubuduće i na javnoj raspravi i od kojih će naša djeca u budućnosti itekako imati koristi.

IMG_20160601_180816-1280x720_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci– Kao roditeljima svima nam je stalo da naša djeca izrastu u odgovorne osobe, ne samo da steknu diplome i fakultetsko obrazovanje. Odgovorna osoba traži odgovorne roditelje, traži odgovorne političare koji ne muljaju, lažu, kradu. Odgovorna osoba traži i odgovornog učitelja, odgovornog suca koji nije potkupljiv. Odgovorna osoba zapravo znači odgovorno društvo, poručio je u gorljivom govoru dr.sc. Robert Pašičko, docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu i energetski stručnjak u UNDP Hrvatska.

20160601_180234_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci– Radnici, roditelji, učenici i građani, ne samo ovdje okupljeni, iskazuju svoju spremnost za reforme, ali one reforme koje će unaprijediti socijalnu državu. Naši učitelji našli su snage da sjednu, razgovaraju, planiraju, ali i hrabrosti da svima nama predlože promjenu koja dugoročno utječe na sve nas. Njih više od 350 uložilo je svoje znanje, vještine i iskustvo, svoje vrijeme da oblikuju buduću školu. I zato ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem ima naše povjerenje da nastavi dalje. Mi vjerujemo u njihovo znanje, poštenje, profesionalnost, a samim time u njihove ocjene i procjene, poručio je voditelj skupa, profesor sociologije Sandro Novosel, zahvalivši okupljenima, a posebno dvojcu mladih perkusionista Lovri Baričeviću i Robinu Petiću, koji su atraktivnim nastupom otvorili skup.

IMG_20160601_180810-1280x720_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci IMG_20160601_180538-1280x720_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci 20160601_181134_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci 20160601_180337_prosvjed_podrske_Hrvatska_moze_bolje_cjelovita_kurikularna_reforma_Udruga_POINT_Krizevci

Vezano

Komentari su zatvoreni.