Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1104

Predavačica prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester na festivalu '10 dana astronomije' u Daruvaru 9, travnja 2016. (foto: Martin Vujić)

 

Predavačica prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester na festivalu '10 dana astronomije' u Daruvaru 9, travnja 2016. (foto: Martin Vujić)
Predavačica prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester na festivalu ’10 dana astronomije’ u Daruvaru 9, travnja 2016. (foto: Martin Vujić)

Emisija počinje snimkom posljednjih dvadesetak minuta predavanja prof. dr. sc. Dijane Dominis Prester na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, 9. travnja ove godine, pod naslovom Na putu k najvećem svjetskom gama-opservatoriju CTA. Saznat ćemo kakva je nova generacija teleskopa za detekciju gama zračenja iz svemira u izgradnji, kako će predavačica sudjelovati u projektima na tim novim teleskopima i kakva je to prilika za buduće hrvatske znanstvenike da se uključe u te projekte.

Rubrika Novi naslovi u gradskoj knjižnici informira nas o priručniku iz psihologije koji tretira problem nevjere, preporuča nam čitanje jednog afganistanskog romana i roman Jessie Burton.

Vijesti Krugova informiraju nas o uspješnoj prodaji klasičnih tiskanih knjiga u Velikoj Britaniji, o velikoj umjetničkoj izložbi u Puli, o izložbi časopisa u Zagrebu, te o Mjesecu kreativnih i kulturnih industrija koji je upravo u tijeku u Zagrebu. Udruženi križevački zborovi u nedjelju su održali zajednički koncert u križevačkoj katedrali, a u Likovnoj galeriji će se povodom Međunarodnog dana muzeja održati predavanje o kalničkim utvrdama.

Na današnji datum rođeni su Zinka Kunc, Branimir Makanec, Edward Jenner i Wilhelm Steinitz, događale su se promjene na geopolitičkoj karti svijeta i organiziran je prvi turistički “paket aranžman”, Thor Heyerdahl je krenuo na put preko Atlantskog oceana na replici antičkog brodića, umrli su Sandro Botticelli i Božidar Finka…

Zajednički-koncert-HPD-Kalnik-i-Katedralnog-zbora-Križevci-u-križevačkoj-katedrali-15.-svibnja-2016. (foto: R. Matić)
Zajednički koncert HPD Kalnik i Katedralnog zbora Križevci u križevačkoj katedrali 15. svibnja 2016. (foto: R. Matić)

U Svemirskom kutku saznajemo o otkrićima malih i velikih planeta u Sunčevom sistemu i izvan njega, te govorimo o položajima nebeskih objekata na večernjem nebu i vidljivosti Međunarodne svemirske stanice.

U Zanimljivostima donosimo neke interesantne podatke o životinjama, a završavamo mislima glazbenika Erika Satieja.

Glazbeni prilozi prate događaje i obljetnice, pa je tako na repertoaru glazba koju izvode grupe Coors i Queens of the Stone Age, glazbenica Enya, Bill Bruford, te Candy Dulfer, a slušat ćemo i glazbu Erica Satieja.

Ne dirajte mi krugove broj 1104 emitira se 17. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 21. svibnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.