P.O.I.N.T.-ovac Vedran Šantak doktorirao na utjecaju atmosferske plazme na tvrda zubna tkiva

IMG_0079_4_Vedran_Santak_doktor_znanosti_promocijaU nedjelju je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana svečana promocija 330 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, među kojima je bio i doktor dentalne medicine Vedran Šantak, dugogodišnji član križevačke udruge P.O.I.N.T. i jedan od začetnika današnjeg Sajma studija. Dr. Šantak je doktorirao na temi utjecaja atmosferske plazme na tvrda zubna tkiva, gdje je predstavio primjenu novog eksperimentalnog uređaja, atmosferskog plazmenog mlaza (APM), i analizirao njegov utjecaj na tvrda zubna tkiva. Rezultati ove studije pokazuju da APM ima mogućnost samostalnog izbjeljivanja što je velika prednost u odnosu na dosad korištene izvore svjetlosti s time da plazma u kombinaciji s gelovima dovodi do boljeg izbjeljivanja u šest puta kraćem vremenu u odnosu na sam gel. Od Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Šantak je također nagrađen za najbolji doktorski rad u akademskoj godini 2014./2015.

IMG_0025_5_Vedran_Santak_doktor_znanosti_promocijaPrilikom analize utjecaja APM-a na tvrda zubna tkiva proučavane su promjene kemijskih svojstva cakline pomoću fotoelektronske spektroskopije X-zrakama (XPS), a morfološke promjene na dentinu pomoću mikroskopa atomskih sila (AFM) dok je močivost cakline i dentina nakon tretmana APM-om mjerena kontaktnim kutom. Rad je izrađen na Institutu za Fiziku i Zavodu za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavodu za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Zavod za površinske tehnologije i optoelektroniku Instituta Jožef Stefan u Ljubljani. Voditelji rada bili su prof.dr.sc. Zrinka Tarle sa Stomatološkog fakulteta te dr.sc. Slobodan Milošević s Instituta za fiziku Bijenička.

IMG_0061_5_Vedran_Santak_doktor_znanosti_promocijaVedran Šantak je nakon završene osnovne škole, srednje glazbene škole i gimnazije u Križevcima upisao Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2009. godine iz područja stomatološke protetike: Korisnost uporabe obraznog luka. Tijekom studija posebno se iskazao u radu studentskih udruga te je za vrijeme studija obnašao dužnost demonstratora, bio voditelj međunarodne studentske suradnje i studentskog portala dok je od 2007. do 2008. bio dopredsjednik europske udruge studenata stomatologije.

IMG_0073_4_Vedran_Santak_doktor_znanosti_promocijaTakođer se istaknuo uspješnim vođenje projekta Zubić Vila za koju dobiva nagradu za najbolji studentski projekt Rektora Sveučilišta u Zagrebu – 2009. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2015. godine brani doktorski rad: „Utjecaj atmosferske plazme na tvrda zubna tkiva“. Autor je više znanstvenih i u domaćim i međunarodnim časopisima. Aktivno je sudjelovao u brojnim međunarodnim i domaćim skupovima i tečajevima, te kao predavač na međunarodnim kongresima. Trenutačno radi kao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar.

IMG_0082_4_Vedran_Santak_doktor_znanosti_promocija

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.