‘Montirani proces’ skinut s HTV-a, NewsBarovci u četvrtak na 12. Culture Shock Festivalu

Plakat_Newsbar_CSF_2016_WEB“Koga dira satira?” naziv je tribine koja će se u četvrtak 24. ožujka 2016. godine održati u sklopu 12. Culture Shock Festivala, jednoipolmjesečne kulturno-obrazovne manifestacije koju od 3. ožujka u Križevcima realiziraju neprofitne udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. U 19:30 sati u križevačkom Klubu kulture gostovat će Borna Sor i Domagoj Zovak, satiričari News Bara, čija je satirična emisija Montirani proces prije nekoliko dana skinuta s programa Hrvatske radiotelevizije.

Naime, HRT je donijela 16. ožujka odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine emisija Montirani proces, koja u 45 minuta show programa tjedno obrađuje društveno-političke aktualnosti, neće emitirati, a umjesto nje je na Prvom programu danas u 20 sati emitiran dokumentarni film Iz svakodnevice Papinske Švicarske garde. Iako je emisija upravo na stranicama HRT-a opisana kao proizvod tisućljetne težnje hrvatskog naroda za političko-satiričnim programom u eteru nacionalne televizije, programsko vodstvo HRT-a odlučilo je da se neće nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom.

Kako navode u službenom priopćenju od 16. ožujka, programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.
– Jučer smo iz novina dobili pravo objašnjenje. Jučer je Karamarko rekao da smo maknuti jer smo netalentirani pojedinci koji se ismijavaju iz države i da nas je zato trebalo maknuti, istaknuo je Borna Sor gostujući danas u Dnevniku u 18h na N1 Televiziji.

Za Montirani Proces odgovoran je News Bar, prvi satirični news projekt nastao krajem 2011. godine kao prvi YouTube format političke satire na ovim prostorima. U travnju 2012. godine pokrenut je portal News-Bar.hr koji je zbog svoje popularnosti na društvenim mrežama postao sinonim za satiru i lažne vijesti. Originalnu ekipu News Bara čine osnivač Vlado Lucić, glumac Zvonko Hrabar, urednici Borna Sor i Domagoj Zovak koji su ojačani mladim satiričkim snagama – Ivan Golubić, Tomislav Klinac, Filip Balen, Josip Šomođi, Matija Knez i Dean Milekić.

“Nije li ironično da je Montirani proces maknut s programa montiranim procesom?” zapitao se na Facebooku poznati komunikacijski stručnjak Marko Rakar, a informaciju o zabrani satirične emisije prenio je i ugledni strani e-magazin Boing Boing, navodeći da je to prva emisija koju je novo vodstvo hrvatske nacionalne televizije ukinulo, istovremeno smijenivši gotovo sve ravnatelje i glavne urednike. Uz izjave urednika Borne Sora, portal Balkan Insight navodi da je autorski tim HRT-u isporučio kompletno snimljenu i montiranu sedmu epizodu dva dana prije emitiranja, sukladno ugovornim obavezama, no ona danas ipak nije emitirana.

Četvrtak | 24.03.2016. | 19:30 | Klub kulture
TRIBINA
Koga dira satira?
Gosti: Borna Sor, Domagoj Zovak (NewsBar)
Moderira: Sandro Novosel
Ulazak slobodan
www.news-bar.hr

Dogodi li vam se da na internetu pročitate vijest toliko nevjerojatnu i nebuloznu da odmah provjeravate odakle je prenesena? Često, kažete? Upravo su ova suluda vremena bogomdana za britku političku satiru i sistematično ismijavanje, u čemu su ljudi iz ekipe satirično-humorističnog portala News Bar jednostavno prvaci! Kakva je hrvatska satirična stvarnost, koga sve dira satira i jesmo li za satiru spremni, samo su neka od pitanja kojih ćemo se dotaknuti u ovoj ozbiljno-zabavnoj raspravi. Kroz bespuća satirične zbiljnosti povest će vas popularni urednički dvojac, a posebno su dobrodošla djeca jugooficira i potomci iz miješanih brakova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.