Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1089

Image00002
Dr. sc. Ratko Vučetić na predavanju u Križevcima (foto: Zdenko Balog)

Na početku emisije slušamo drugu polovinu predavanja dr. sc. Ratka Vučetića na temu Prostorna obilježja gradova kontinentalne Hrvatske u 15. stoljeću koje je organizirala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, to jest njen Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković 25. studenoga prošle godine. Bilo je to jedno od predavanja o kralju Žigmundu i njegovom dobu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju knjigu o urbanoj sociologiji i dva romana.

U Vijestima Krugova saznajemo što ovih dana najviše brine kulturne radnike u Hrvatskoj, o izložbi u Galeriji SC u Zagrebu, koliko su stare bajke, te o ulozi kulture i umjetnosti u procesu socijalne i ekonomske integracije izbjeglica i azilanata. Donosimo i nekoliko lokalnih vijesti i najava događaja.

Na današnji datum rođeni su Mirko Bogović, Solomon R. Guggenheim, James Joyce, Svetozar Gligorić, Ćiro Truhelka… Utemeljeni su Buenos Aires i Novi Amsterdam, kasnije nazvan New York, spašen je brodolomac Alexander Selkirk, Rusija osnovala koloniju u Kaliforniji, Charlie Chaplin se predstavio na filmu, objavljen je Ulysses Jamesa Joycea, prvi je put upotrijebljen poligraf, završena je bitka za Staljingrad, održavala se konferencija na Jalti, u SAD je zabranjeno reklamiranje cigareta na radiju i televiziji, obilježava se Međunarodni dan zaštite močvara, a u Kanadi i SAD je Sviščev dan… Umrli su Ivan Belostenec, Guillaume de l’Hôpital, Josip Runjanin, Bertrand Russell, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, Aleksa Šantić, Gene Kelly, Max Schmeling…

U Svemirskom kutku uz redoviti izvještaj o položajima svemirskih tijela na nebu govorimo o velikom oblaku plina koji se svemirom giba prema našoj galaktici te o mogućem devetom planetu Sunčevog sistema. Međunarodna svemirska stanica opet vidljiva na našem nebu.

Na kraju emisije čut ćemo koliko bismo još živjeli da se Sunce “ugasi” te opet bar jednu mudru izreku.

Slušat ćemo i glazbu koja je vezana uz neke teme, obljetnice ili uz vijesti. Na repertoaru su Crosby, Stills, Nash & Young, Stan Getz, grupe Berlin, U2, Sex Pistols i Jefferson Airplane

Ne dirajte mi krugove broj 1089 emitira se 2. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 6. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.