Tijekom akcije ‘Mir i dobro’ oduzeto 8 komada oružja i 2 komada eksplozivnih sredstava

povrat_oruzje_policija_predajaU provedbi akcije „Mir i dobro“ Policijska uprava koprivničko–križevačka je u razdoblju od 27. prosinca 2015. godine do 8. siječnja 2016. na svom području provela niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana. U tom razdoblju policijski službenici su oduzeli osam komada oružja, dva komada eksplozivnih sredstava i 144 komada raznog streljiva. Utvrđena su tri prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja za koje su prijavljene dvije osobe, te dva kaznena djela za koja su protiv dvije osobe podnesene kaznene prijave.

U odnosima s javnošću Policijska uprava je u najavi provedbe akcije naznačila aktivnosti koje će policija provoditi. Javnost je opetovano upoznata sa značajnijim zakonskim odredbama koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih i drugi eksplozivnih sredstava, te su građanima kontinuirano upućivani savjeti i pozivani su na oprez i razboritost tijekom korištenja i dopuštenih pirotehničkih sredstava. Policijske postaje kontaktirale su tijela civilne vlasti, predstavnike župnih ureda i drugih institucija, te vlasnike ugostiteljskih objekata i inicirali suradnju i stvaranje klime odvraćanja od nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja.

Obavljen je pregled 63 trgovine široke potrošnje, trgovina oružja i streljiva, tržnica, tvrtki i drugih prostora radi utvrđivanja načina prodaje pirotehničkih sredstava, gdje nisu utvrđene nepravilnosti. U razdoblju provedbe akcije na području Policijske uprave koprivničko-križevačke korištenjem pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 12 osoba, od čega je pet osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima su dva dječaka koji su teško (13–godišnjak), odnosno lakše ozlijeđeni (10–godišnjak).

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđene su dvije nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava II razreda u vrijeme kada je to zabranjeno, zbog čega će protiv dvije osobe biti podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima, radi prekršaja iz članka 30. Zakona o eksplozivnim tvarima. O ozljeđivanjima je nadležnim državnim odvjetništvima podneseno pet izvješća.
“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Dobro je podsjetiti

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III dopuštena je samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je njihova uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Čini mi se da je ove godine pirotehnika i ostalo oružje radilo “gromovito”, bar u mom kvartu? Čudim se kako roditelji ne bribu, što djeca rade. Mislim da to ide iz roditeljskog odgoja, ne samo riječima, nego više osobnim ponašanjem.
    Razmišljam kakva je to potreba slavlja glasno, da drugi vide- čuju, zar oni koji to rade nisu u stanju slaviti za sebe, tiho? To tiho slavlje i jest osobna blagodat.
    Zar nam nije dosta pucanja iz Domovinskog rata, nismo valjda već zaboravili?!
    Svima želim puno zdravlja i osobni mir!

Komentari su zatvoreni.