Počela je sezona grijanja

Sezona Grijanja

PODRAVINA I PRIGORJE – Počela je sezona grijanja, a s njom i povećana opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima, poslovnim prostorima i drugim objektima, upozoravaju iz policije. Nedavno je zapaljena čađa u dimnjaku uzrokovala požar u Zamladincu, mjestu u Općini Sveti Petar Orehovec. Vatrogasci su ga uspjeli ugastiti, ozlijeđenih nije bilo, nastala je šteta od oko 10.000 kuna. Najčešći uzroci požara u kućanstvima ruralnih područja su neočišćeni dimnjaci, lako zapaljivi predmeti ostavljeni pored peći te potpaljivanje vatre u pećima tekućim gorivima. Takvih je požara prošle godine na području naše županije bilo 11, a ove dosad sedam. Dimnjaci se moraju čistiti jednom godišnje, upozorava službenica za odnose s javnošću Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar:

– Što se tiče obaveze čišćenja dimnjaka tu posebice apeliramo na vlasnike kuća u ruralnim područjima budući da oni još uvijek nemaju naviku čišćenja dimnjaka. Neki od osnovnih savjeta su da ukoliko primjete da dimnjak ne vuče da obavezno pozovu dimnjačara, ako se u prostoriji primijeti da se glatke površine rose odnosno vlaže također treba pozvati dimnjačara budući da se može raditi o povratu dimnih plinova.

Iz policije također upozoravaju da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te se on ne smije odlagati u plastične vreće ili kontejnere. Osim provjere dimnjaka, peći na plin i loživa ulja moraju se servisirati jednom godišnje. Kako bi potaknuli građane da s početkom sezone grijanja učine sve potrebno za svoju sigurnost, podsjetili su na nekoliko nesreća koje su se dogodile u našem kraju. Neipravan priključak na plinsku bocu doveo je do eksplozije u svibnju u Reki, kada srećom nije bilo ozlijeđenih. No prošle godine u rujnu zbog curenja plina na ventilu u eksploziji u Miklinovcu teže je ozlijeđen 51-godišnjak dok je 82-godišnjakinja lakše ozlijeđena. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.