Korisni otpad miješali i odvozili zajedno s ostalim otpadom

Odvoznja_otpada_Apatovec_2015-07-24_cZa zbrinjavanje komunalnog otpada iz kućanstava i industrije na području Grada Križevaca te okolnih općina Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec zaduženo je Komunalno poduzeće Križevci, a posebno su ponosni na sustav izdvojenog sakupljanja korisnog otpada koji grade posljednjih godina i služe kao primjer najbolje prakse među jedinicama lokalne samouprave. No, nezavisni portal Križevci.info došao je u posjed fotografija koje jasno pokazuju nepropisno ponašanje radnika Komunalnog poduzeća, koji su krajem srpnja u jednom prigradskom naselju u isti kamion za odvoz miješanog otpada u više navrata utovarivali već odvojeni korisni otpad iz kanti s narančastim poklopcem.

Građani sortiraju, nemarni komunalci miješaju

Kad smo obrazloženje ovog postupka zatražili u Komunalnom poduzeću, utvrdili su nepravilnost u prikupljanju otpada koju su učinili njihovi radnici. Naime, za prikupljanje korisnog otpada iz kanti s narančastim poklopcem vozila se pripremaju na način da se prostor za prijevoz otpada pere visokotlačnim peračem kako ne bi dolazilo do onečišćenja korisnog otpada, a zatim se prema rasporedu odvoza različitim kamionima naizmjenično odvozi korisni i miješani otpad.

Kako navode u Komunalnom poduzeću, korisni otpad na području Križevaca odvozi se jednom mjesečno u sortirnicu otpada na reciklažnom dvorištu u Cubincu, dok se zeleni otoci prazne po popunjenosti što kontroliraju djelatnici Komunalnog poduzeća u dvotjednom periodu. Ovaj izgred u Komunalnom poduzeću smatraju izdvojenim slučajem nepravilnosti koji se dogodio isključivo neodgovornošću komunalnih radnika na terenu.

Odvoznja_otpada_Apatovec_2015-07-24_bSvi moraju prikupljati korisni otpad

Budući da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisano da je svaka jedinica lokalne samouprave obavezna osigurati prikupljanje korisnog otpada, gradovi i općine u principu odabiru hoće li koristan otpad prikupljati na kućnom pragu putem dodatnih posuda ili vreća ili pak putem tzv. zelenih otoka. U Križevcima je praktički svakom domaćinstvu besplatno ustupljena dodatna posuda zapremine od 120 litara za izdvajanje korisnog otpada koji se može preraditi, a prepoznatljiva je upravo po narančastom poklopcu. Što se tiče općina Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec za prikupljanje korisnog otpada postavljeni su zeleni otoci.

Način prikupljanja otpada iz zelenih otoka ovisi o tipu spremnika i stupnju čistoće otpada. Tako se s područja Kalnika i Gornje Rijeke koristan otpad iz zelenih otoka prikuplja posebno po vrstama, dok se s područja Orehovca prikuplja na način da se, od pet vrsta otpada, tri odvoze zajednički u sortirnicu gdje se sortiraju po vrsti, a ostale dvije vrste prikupljaju se pojedinačno. Opisani način prikupljanja korisnog otpada iz općine Sveti Petar Orehovec provodi se iz razloga što je isti toliko pomiješan u spremnicima na postavljenim lokacijama, da se taj otpad ionako mora dodatno sortirati kako bi se mogao predati na daljnju oporabu.

Odvoznja_otpada_Apatovec_2015-07-24_aRadnici pozvani na odgovornost

U Komunalnom poduzeću iskazali su nam iskreno žaljenje za ovaj slučaj iz razloga što već desetak godina intenzivno grade sustav izdvojenog sakupljanja korisnog otpada kroz sustavnu edukaciju građana i nabavu vrijedne opreme što je u konačnici, ističu, rezultiralo otvaranjem novih „zelenih“ radnih mjesta.
Radnike koji nisu postupali sukladno radnim uputama za sakupljanje korisnog otpada pozvat će na odgovornost sukladno unutarnjem pravilniku o radu.

– Komunalno poduzeće neće dozvoliti da ovakav izdvojeni slučaj baci sjenu na rad koji se ulaže u postizanje zadanih nam ciljeva povećanja postotka izdvojenih količina korisnog otpada, zaključuju u Komunalnom poduzeću, navodeći da su prošle godine putem reciklažnog dvorišta, posude s narančastim poklopcem i zelenih otoka prikupili ukupno 16 vrsta korisnog otpada ukupne količine 814 tona.(kž.info)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. glasnik piše:

    pa da ne idu dva puta po smeće ,oni sve to odjednom utovare ….e pa tako štede Komunalnom poduzeću novac , koji će poslije , kao višak , njegova uprava podijeliti u obliku “Zaslužene ” dividende!

  2. Anto Jurisic piše:

    Sramota. A meni su poslali opomenu da sam u korisni otpad stavio ono što neide a to je bila samo jedna krpa??!

  3. Čvarkeš piše:

    Već od više ljudi sam čul da tak delaju malo češće, nije im prvi put …

Komentari su zatvoreni.