Jelka Vukobratović u ‘Prizmi’ o važnosti tradicijske kulture manjinskih zajednica

Jelka_Vukobratovic_HRT_HTV_Prizma_2015-07-18_5Sredinom prošlog mjeseca (18. srpnja, op.ur.) na HTV-u je u emisiji multinacionalnog magazina “Prizma” gostovala križevačka profesorica flaute i etnomuzikologinja Jelka Vukobratović. U polusatnom razgovoru o važnosti tradicijske kulture kao dijela baštine manjinskih zajednica, Vukobratović je između ostalog govorila o ojkanju u plitvičkoj regiji u kontekstu UNESCO-vih lista, etničkih prijepora i turističkih perspektiva, o čemu je 2012. godine izlagala i na međunarodnom znanstvenom simpoziju u Skoplju. “Prizma” inače više od dvanaest godina uspješno promiče vrijednosti svih nacionalnih, kao i drugih manjina u hrvatskom društvu.

Jelka_Vukobratovic_HRT_HTV_Prizma_2015-07-18_4To je tek dio istraživanja kojima se Vukobratović bavi već nekoliko godina, od prošle godine i kao doktorska studentica etnomuzikologije u Grazu. Posebno je zanimljivo njeno terensko istraživanje o Hrvatima s otoka Cape Breton, radi kojeg je još 2013. godine provela pet tjedana u gradiću Sydney, u provinciji Nova Scotia na istoku Kanade. Tamo je intervjuirala Hrvate istražujući njihovo kulturno nasljeđe, a rezultat cijelog projekta predstavljen je ovih dana kao interaktivni internetski portal “Croatian Collection” koji će služiti ne samo znanstvenicima, nego i cijeloj zajednici. O izazovima tog etnografskog istraživanja mogli su čuti i posjetitelji 2. Pinklecfesta u Križevcima, kojima je u listopadu 2013. Vukobratović održala predavanje putem video-linka.

Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_2Tijekom lipnja ove godine Vukobratović je volontirala u organizaciji Dvanaestog kongresa Međunarodnog udruženja etnologa i folklorista (SIEF), najvećeg svjetskog kongresa etnologa koji je od 21. do 25. lipnja u Zagrebu okupio oko tisuću stručnjaka iz područja etnologije i kulturne antropologije, folkloristike, kulturnih studija, povijesti, sociologije, geografije, povijesti umjetnosti, filozofije, arheologije i drugih disciplina. Lokalni organizatori kongresa bili su Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Jelka_Vukobratovic_Cape_Breton_Kanada_1Osim znanstvenih i stručnih radova iz područja etnomuzikologije, Vukobratović je zajedno s Ivankom Konfic i Lucijom Markulin Konfic koautorica monografije o Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, koju je prošle godine izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a trenutno u suradnji sa Zlatom Životić priprema monografiju za 70. obljetnicu Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima. U križevačkoj udruzi P.O.I.N.T. Vukobratović je članica upravnog odbora, aktivna u organizaciji i realizaciji Culture Shock Festivala kao umjetnička direktorica, a također i kulturna kroničarka na nezavisnom portalu Križevci.info. U kulturnom životu Križevaca najaktivnija je kao predsjednica vrlo uspješnog Gradskog puhačkog orkestra Križevci.

Croatian Hall 4 small_jelka_vukobratovic_etnomuzikologija_Kanada_Cape_BretonHrvatska zbirka na DiversityCapeBreton.CA

Vrhunac hrvatskog useljavanja u Kanadu dogodio se tijekom 1920-ih i 1930-ih, kada su mladi ljudi doputovali u zemlju u potrazi za poslom. Čeličana i rudnici u Sydneyu i njegovoj bližoj okolici nudili su zaposlenje, čak i u doba depresije te privukli tisuće imigranata na otok Cape Breton. Ova zbirka dokumentira živote i priče Kanađana hrvatskog podrijetla i neka povijesna obilježja njihove zajednice u Cape Bretonu, Nova Scotia. Zbirka sadrži niz intervjua, fotografija, obiteljskih dokumenata i ostalih materijala koje su prikupili Jelka Vukobratović i Jana Zorić tijekom njihovog terenskog rada u Cape Bretonu u jesen 2013. godine.

Vezano
3 komentara
  1. ROKI piše:

    Čestitke HSS Križevci

  2. Boba Csik piše:

    S oduševljenjem čitam članke o našim mladim uspješnim Križrvačkim nadama. Sve su to uspješna djeca roditelja koje susrećemo svakodnevno, pozdravimo se i razmijenimo po koju riječ. Sretna sam da naš tako maleni grad ima tako uspješnu i talentiranu mladež. Zato hvala, veliko hvala svima koji ste znali usmjeriti svoju djecu na pravi put da danas s ponosom mogu izgovoriti ono: ” Križevčanka sam” .

  3. melita piše:

    čestitke od srca i puno uspjeha u novim poslovnim, ali i životnim izazovima 🙂

Komentari su zatvoreni.