Sljedećeg utorka 610 godina od Krvavog sabora


U utorak 27. veljače bit će točno 610 godina kako je u Križevcima tadašnji hrvatsko-ugarski kralj Žigmund satrao hrvatsko plemstvo na čelu s banom Stjepanom Lackovićem. Krvavi sukob koji se zbio tijekom njihovog susreta, najvjerojatnije u crkvi Svetog Križa, u hrvatsku je povijest ušao kao Krvavi križevački sabor i jedan je od najznačajnijih događaja i križevačke povijesti. Na okruglu obljetnicu bit će prigodno obilježen na povijesnoj lokaciji.

Poprište krvavog sabora u utorak će pohoditi gradsko vodstvo. Ono će, zajedno s predstavnicima križevačkog stola Braće hrvatskog zmaja, postaviti vijence pod spomen-ploču sa 600. obljetnice. Mješoviti zbor HPD Kalnik i Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige u 19 sati u najstarijoj križevačkoj crkvi izvest će koncert, a poseban događaj najavljuju iz Gradskog muzeja. Naime, povodom jubilarnih 610 godina od ovog nemilog događaja, svečano će biti otkrivena originalna slika na platnu Krvavi sabor križevački, rad Otona Ivekovića iz 1914.

Vrijedno djelo smješteno iznad crkvenog luka dugo je bilo čuvano pod plastikom pa je ovo prigoda da se njegovi povijesni motivi promotre u povijesnom prostoru.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.