U svečanom mimohodu na 20. obljetnici ‘Oluje’ i Križevačka djevojačka straža

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u Zagrebu je jučer održan svečani mimohod s oko tri tisuće sudionika i tristotinjak vozila te tridesetak zrakoplova. Kolona dulja od četiri kilometra prolazila je sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste, a mimohod su došli pozdraviti mnogobrojni građani, posebno umirovljenici i roditelji s djecom.

krizevacka_povijesna_zenska_straza_Oluja_20_godina_mimohod_HRT.hrKoračale su pješačke postrojbe, ratni invalidi, dragovoljci, kadeti, pripadnici legendarnih gardijskih brigada, pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga, a među povijesnim postrojbama u slikovitim odorama sudjelovala je i jedna ženska postrojba – Križevačka djevojačka straža. Prema informacijama s Facebook stranice ove povijesne postrojbe, njihova posebnost je titula jednine ženske povijesne postrojbe na svijetu. Straža je obnovljena 2008. godine pod vodstvom Marije Škrlec, a u ožujku 2011. godine postala je članicom Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

krizevacka_povijesna_zenska_straza_Oluja_20_godina_mimohod_Index.hrPovodom ove važne obljetnice čestitku je na web sjedištu gradske uprave uputio i križevački gradonačelnik Branko Hrg: „Dvadeset godina od pobjede, dvadeset godina svoji na svome! Velik dan, velikim slovima upisan u Hrvatsku povijest. S ponosom se prisjećamo tog slavnog dana. Pred nama su novi izazovi, nove borbe za Hrvatsku, domoljubnu i gospodarski jaču, razvijeniju. Obaveza je to prema našim braniteljima koji su dali svoj život za Hrvatsku, dug je to prema svima koji su u ratu stradali. Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!“

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U redakciju portala jučer je stigla i prigodna čestitka predsjednice Gradske organizacije ORaH-a Križevci Lidije Kerin: “Sa velikom zahvalnošću na slobodnoj domovini, svim hrvatskim braniteljima, građankama i građanima grada Križevaca čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.”

patrikmacek_mimohod_Oluja_20_godina_HRTSredišnja proslava 20. obljetnice oslobodilačke akcije „Oluje“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održala se danas u prijepodnevnim satima u nazočnosti državnog vrha na Kninskoj tvrđavi podizanjem hrvatske državne zastave i otkrivanjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. krizevciinfo piše:

    KRIŽEVAČKA DJEVOJAČKA STRAŽA NA MIMOHODU U ZAGREBU, Radio Koprivnica

Komentari su zatvoreni.