Razvojni centar i tehnološki park skuplji od plana

Tehnoloski_park_razvojni_centar_hangari_vojarna_1

KRIŽEVCI – Gradska uprava naišla je na neočekivane poteškoće pri odabiru izvođača za najveću ovogodišnju gradnju, Razvojni centar i tehnološki park, koji bi trebao niknuti pored sadašnjih hangara u nekadašnjoj vojarni, te ih obnovom građevinski i u namjeni objediniti s novogradnjom. Nakon sklapanja ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i eurofondova Gradu je za centar i park osigurano iz europskih fondova 30,8 milijuna kuna, no niti nakon dva provedena natječaja, između koji je srezano što se moglo, nije se pronašao izvođač spreman za taj novac izgraditi oko tri tisuće kvadrata nove zgrade i obnoviti preko pet tisuća kvadrata površine četiri hangara.

– Zbog toga, i u razgovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja, i u razgovoru sa Središnjom agencijom za financiranje i praćenje EU projekata, došli smo do zajedničkog zaključka da više ne radimo daljnje promjene u samom tehnološkom i projektantskom dijelu te investicije, da ne bismo eventualno narušili one ciljeve koje smo si zadali, nego da se osiguraju potrebna sredstva i da se ovaj postupak javne nabave završi na način kako je predviđeno, obrazložio je gradskim vijećnicima na zadnjoj sjednici gradski pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec.

Jedini put za to je povećanje procijenjene vrijednosti nabave na 35,7 milijuna kuna, ili za oko 4 milijuna u odnosu na prvobitni plan. Pri tome bi poskupljenje išlo na račun sudjelovanja Grada Križevaca, kome bi na teret bilo ukupno 10 posto vrijednosti čitavog ulaganja. To ne znači da taj novac nužno mora biti izvorni prihod gradske blagajne.

– Budući da za financiranje vlastite komponente između ostaloga je formiran i Nacionalni fond, iz kojega se ta sredstva mogu osigurati. Mi smo između ostaloga razgovarali i s HBOR-om i oni su također izrazili podršku da ukoliko će biti potrebno, u vrlo povoljnim uvjetima, s 2-3 posto kamata, se ta razlika može isfinancirati, podvukao je Masnec.

Kako je naglasio, većina dosadašnjih euro projekata tražila je gradski udjel od 15 posto, a projekt Razvojnog centra i tehnološkog parka svojim značajem za Križevce itekako opravdava ulaganje par dodatnih milijuna kuna. (RKC)

Vezano
5 komentara
  1. objektivno piše:

    upravo tako , a da malo preprojekiraju taj park na jeftinije

  2. Fora piše:

    što je za Hrga i Masneca “dodatnih par miliona kuna”, prava sitnica. Sve te njihove gluposti koje ne otvaraju niti jedno novo, produktivno radno mjesto, će i tako platiti Križevčani iz svog džepa, a njima za sve ove gluposti i tako neće pasti vlas s glave. A tko je to projektirao taj Tehnološki park, jel neka križevačka firma ili netko sa strane? A treba sad znati uklupiti i onaj “mister postotak” u eu troškovnik a tu ipak ima straha 🙂

  3. Cska Rusia piše:

    bolje obnovite stari plac . totalna rupčaga u centru grada

  4. ivek piše:

    vele da je zato to poskupjelo kaj hrg mora financirati g.ovno blog i divljeg vepra…………………….
    crveni kmeri u napadu

  5. dugi piše:

    pripoveda se na trgu da je vuk računal kolko bude to koštalo

Komentari su zatvoreni.