Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1065

Uvodno predavanje vladike križevačkog Nikole Kekića na znanstvenom skupu 22. svibnja 2015. (foto: Marcel Kovačić)
Uvodno predavanje vladike križevačkog Nikole Kekića na znanstvenom skupu 22. svibnja 2015. (foto: Marcel Kovačić)
Uvodno predavanje vladike križevačkog Nikole Kekića na znanstvenom skupu 22. svibnja 2015. (foto: Marcel Kovačić)

Povijesno društvo Križevci bilo je u petak, 22. svibnja u Velikoj vijećnici Grada Križevaca domaćin znanstvenog skupa Grkokatolički biskupi i utjecaj grkokatolika na razvoj Križevaca. Od ukupno osam predavanja, uvodno je predavanje održao vladika križevački mons. Nikola Kekić koji je u pola sata prošao kroz čitavu povijest grkokatolika u Hrvatskoj od njihove pojave do današnjih dana. Snimku predavanja podijelili smo u dva dijela, pa ćemo danas čuti prvi dio, do osnivanja Križevačke eparhije.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju “priručnik” za bolje međusobno razumijevanje između spolova, jedan roman za mlade, te jedan humoristički roman.

U Vijestima Krugova iz svijeta donosimo novosti iz arheologije, tezu o mogućem Shakespeareovom portretu nađenom u knjizi iz botanike, nekoliko vijesti iz umjetnosti, te jednu iz CERN-a u kojem se ponovno sudaraju elementarne čestice, ali jače nego ikada. Nedavno su Institut Ruđer Bošković, HAZU i Sveučilište u Zagrebu s malim zakašnjenjem obilježili stotu obljetnicu rođenja Ivana Supeka.

Sudionici skupa posjećuju biskupsku rezidenciju 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)
Sudionici skupa posjećuju biskupsku rezidenciju 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)

U Vijestim Krugova iz Križevaca saznat ćemo kako će Dan škole proslaviti OŠ Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, te da će se u petak, 29. svibnja u križevačkom Klubu kulture ponoviti kazališna predstava Pod guillotinom Ivana Raosa, križevačkog redatelja Borisa Čataja.

Na današnji datum spominje Indian Removal Act, godišnjicu zastave Europske unije, Aleksandra Sergejeviča Puškina, Johna Waynea, Martina Heideggera i Petra Svačića.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju tražimo kad je prvi put u svijetu zamijećen taj problem.

Razgledavanje katedralne knjižnice 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)
Razgledavanje katedralne knjižnice 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)

U Svemirskom kutku obilježavamo rođendan Sally Ride, čitamo vijest iz časopisa Sky And Telescope, saznajemo novosti u Međunarodnoj svemirskoj stanici i govorimo kad se može vidjeti na nebu, otkrivamo planove Križevačke astronomske udruge Perzeidi za promatranje neba povodom predstojećih Dana otvorenih vrata udruga i Križevačkog velikog spravišča, te kako u suradnji sa Zavodom HAZU Koprivničko-križevačke županije organiziraju 18. lipnja tri predavanja voditelja Hrvatske meteorske mreže iz kojih ćemo saznati sve što se do sada zna o meteoritu Križevci. Redovit je izvještaj o položaju najuočljivijih objekata ovih dana na križevačkom nebu, a čak su tri najsvjetlija planeta istovremeno vidljiva.

U Zanimljivostima saznajemo od kada se služimo matematičkim oznakama za osnovne operacije i znakom jednakosti. Iz matematike potječe i ime najpopularnijog internetskog pretraživača Google.

Neki glazbeni prilozi vezani su uz skup o grkokatolicima, a potječu iz koncerta zborova održanog u križevačkoj katedrali dva dana poslije skupa, povodom jedne godišnjice slušamo glazbu grupe Fleetwood Mac, a nakon vijesti da je Sarah Brightman odustala od leta u svemir, slušamo je bar kako pjeva.

Katedralni župnik Mihajlo Simunović predvodi Moleben Presvetoj Bogorodici 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)
Katedralni župnik Mihajlo Simunović predvodi Moleben Presvetoj Bogorodici u križevačkoj katedrali 22. svibnja 2015. (foto: R.Matić)

Ne dirajte mi krugove broj 1065 emitira se 26. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 30. svibnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.