Održano predavanje “August Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovačkoga -Križevci održano je prigodno predavanje uz izložbu August Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište.

U utorak, 5. svibnja 2015. u 18 sati u holu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovačkoga Križevci održano je prigodno predavanje uz izložbu August Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište. O obitelji Augusta Šenoe i Hrvatskom narodnom kazalištu govorili su dr. sc. Branko Hećimović i prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban, znanstveni savjetnici Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Uvodnu riječ održao je akademik dr. sc. Franjo Tomić, voditelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Prisutne je kratko pozdravio i zahvalio Zavodu i predavačima na suradnji Zoran Kovač, ravnatelj Gimnazije, a predavače je predstavo dr. sc. Ivan Peklić, upravitelj Zavoda i profesor povijesti u križevačkoj Gimnaziji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. sc. Branko Hećimović prikazao je život i bogat rad Augusta Šenoe, vrijeme i okruženje u kojem je Šenoa živio i stvarao, utjecaje kojima je bio izložen, te nastanku izložbe. Prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban na zanimljiv način upoznala je prisutne učenike, profesore i zainteresirane građane s ostalim stvaraocima iz obitelji Šenoa. S njihovim počecima kazališnog djelovanja s improviziranom šminkom i kostimografijom u mladenačkim dvorišnim predstavama koje su s prijateljima priređivali za sitniš. Nadalje, zanimljivo je bilo poslušati kakav su utjecaj imale žabe na razvoj kazališta, te da se radnja vesele jednočinke Julija Šenoe Kobna cvjetača iz 1878. odigrava u Križevcima.

Predavanje su organizirali Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci kao jedno u nizu događanja povodom 340 godina gimnazijskog školstva u Križevcima i prigodom Dana grada Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.