Vrijedni radnici križevačke čokolaterije Hedona dnevno proizvedu 1000 pralina i 200 čokoladnih tabli

hedona_807701S1_jutarnji_cokolaterija_udruga_invalidaPOMOĆ IZ EU FONDOVA ‘Tražimo novac od EU da zaposlimo još 10 invalida’  – Iz novih, strukturnih EU fondova možemo povući 81 milijardu kuna do 2020. Taj novac nije kredit: to su bespovratna sredstva koja možete dobiti ako aplicirate na natječaje koje će raspisivati resorna ministarstva.

Nije lako učenicima Srednje škole Ivan Seljanec u Križevcima. Njih stalno muče iste slatke brige: kako se koncentrirati na rad kad im do učionica dopire zamamam miris svježe napravljene čokolade?

U školi se, naime, nalazi mini pogon križevačke čokolaterije Hedona, u kojoj su petero od šestero zaposlenih osobe s invaliditetom. Ovu društveno odgovornu tvrtku osnovala je Udruga invalida Križevci. Preko Poduzetničkog impulsa Ministarstva poduzetništva i obrta dobili su 200.000 kuna za strojeve i opremu. Podržava ih i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kroz poticaje za zapošljavanje invalida. U prvoj su godini dobili 190.000 kuna za troškove bruto plaća. U drugoj godini država im podmiruje do 75 posto.

Petar Gatarić, predsjednik Udruge, sada se priprema za fondove EU: žele zaposliti još desetero ljudi s invaliditetom, proširiti kapacitet proizvodnje, kupiti nove strojeve i sirovinu. Za to će im trebati 200.000 eura.

U tom smislu zanimljiv im je Europski socijalni fond, iz kojeg će se financirati društveno poduzetništvo, koje EU snažno podupire. I Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prepoznalo je potencijal društvenog poduzetništva i izradilo strategiju njegova razvoja u Hrvatskoj, kao pravni temelj za korištenje sredstava EU za financiranje pothvata kao što je Hedonin.(JL)

Hedona: Država im dala 390.000 kn
Preko Poduzetničkog impulsa dobili smo 200.000 kuna za nabavu strojeva i opreme, a kroz aktivne državne mjere zapošljavanja 190.000 kn za plaće invalida. Sada pripremamo plan za povlačenje novca iz fondova EU.

Što smo naučili?
Treba biti motiviran, hrabar i odlučan. Pokretanje biznisa jest rizik, ali se na kraju isplati. Naša priča lijepo izgleda, no uloženo je puno truda i sati nespavanja. Dobivanje sredstava nije komplicirano. Vrata su nam bila otvorena i nije točno da se sve dobiva preko veze.

Vezano

Komentari su zatvoreni.