Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1055

knjiga

Slušamo drugi od ukupno tri nastavka predavanja akademika Ferde Bašića pod imenom Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda, u organizaciji križevačkog Zavoda HAZU-a i Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode – Sekcije za tlo, 5. ožujka navečer u Gradskoj vijećnici u Križevcima. Predavanje je bilo tako popularno-znanstveno, kao da je planirano i koncipirano baš za Krugove. Za nas ovo je svojevrsni nastavak našeg susreta s akademikom Bašićem od prije gotovo dvije godine kada smo razgovorajući o tlu predstavili i njegovu knjigu o tlima Hrvatske objavljenu na engleskom jeziku.

Slijedi kraći izvadak iz razgovora s Josipom Lisac nakon koncerta u subotu, 14. ožujka, kojim je otvorila ovogodišnji, 11. Culture Shock. Čitav razgovor s njom koji je trajao preko dvadeset minuta objavit ćemo u emisijama Rock oko koje slijede sljedećih ponedjeljaka, 23. i 30. ožujka.

Iznenadili smo Josipu Lisac pločom sa snimkama skladbi iz rock opere Gubec beg koja je nedavno navršila 40 godina
Iznenadili smo Josipu Lisac pločom iz naše zbirke sa snimkama skladbi iz rock opere Gubec beg koja je nedavno navršila 40 godina. Prilika je to da omotnicu ploče obogatimo njenim autogramom. (foto: Hrvoje Petrić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice, koja trenutno ne radi za korisnike jer je u toku preseljenje u novu zgradu, predstavljamo dva romana i knjigu o hrvatskoglagoljskim brevijarima.

U Vijestima Krugova govorimo između ostaloga o Andyju Warholu koji je izbacio posljednje slovo iz svoga prezimena i postavljamo pitanje je li pronađena kuća u kojoj je odrastao Isus Krist. Kazališna predstava Stilske vježbe koja se trebala održati poslije ove emisije odgođena je na 15. travnja zbog bolesti glumca. Zato najavljujemo tribinu Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Nestaje li Hrvatska? na kojoj gostuje prof. dr. sc. Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 19. ožujka 2015. u 18.30 sati u Velikoj gradskoj vijećnici u Križevcima. Najavljujemo i događaje na Culture Shocku do sljedećega utorka.

Godišnjice su vezane, između ostalih i ostaloga, uz van Gogha, Daniela Bernoullija, Christiana Dopplera, Ljudevita Vukotinovića, Irène Joliot-Curie…

Kretanje i intenzitet pomrčine Sunca 20. ožujka dopodne.
Kretanje i intenzitet pomrčine Sunca 20. ožujka dopodne u različitim područjima Europe uspoređen sa sjajem Sunca na nekim tijelima Sunčevog sistema. Primjer: kod nas će intenzitet Sunca za vrijeme pomrčine biti kakav je “normalno” na Marsu.
Animacija pomrčine Sunca 20. 3. 2015. Crna točka predstavlja putanju totaliteta, a sivi krug prikazuje vidljivost djelomične pomrčine.
Animacija pomrčine Sunca 20. ožujka 2015. Crni trag predstavlja putanju totaliteta, a veće sivkasto područje oko crnog traga prikazuje putanju i područja vidljivosti djelomične pomrčine.

Redoviti prilog o svjetlosnom onečišćenju govori o značaju ispravnog osvjetljenja u prometu i javnoj sigurnosti. U Svemirskom kutku najavljujemo pomrčinu Sunca 20. ožujka dopodne koja će u našim krajevima biti samo djelomična, istoga dana navečer počinje astronomsko proljeće, najavljujemo događaje do sljedećega utorka na velikom festivalu Deset dana astronomije u Daruvaru, te “obilazimo” nekoliko svemirskih letjelica širom Sunčevog sustava.

U Zanimljivostima riječ je o Nobelovcu koji je morao svoju nagradu podijeliti s bivšom suprogom sedam godina nakon rastave.

U glazbenim prilozima slušamo Josipu Lisac, Nata Kinga Colea kojemu je rođendan, irsku glazbu jer danas je Lá Fhéile Pádraig, Dan Svetog Patricka, te glazbu s tekstom Antuna Gustava Matoša kome se na datum ove emisije navršava 101 godina od smrti.

Ne dirajte mi krugove broj 1055 emitira se 17. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 21. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.