Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1053

Razglednica iz fundusa Gradskog muzeja Križevci na kojoj je prikazan motiv slike domaćeg slikara Ljudevita Ožegovića pod nazivom "Krvavi sabor Križevački". Nije poznato gdje se nalazi navedeni rad Lj. Ožegovića, a razglednicu je početkom 20. st. izdao Orient Verlag iz Beča
Razglednica iz fundusa Gradskog muzeja Križevci na kojoj je prikazan motiv slike domaćeg slikara Ljudevita Ožegovića pod nazivom “Krvavi sabor Križevački”. Nije poznato gdje se nalazi navedeni rad Lj. Ožegovića, a razglednicu je početkom 20. st. izdao Orient Verlag iz Beča

Povodom godišnjice Krvavog sabora križevačkog (27. veljače) slušamo do kraja predavanje povjesničara i kustosa Gradskog muzeja u Križevcima Ozrena Blageca, o svim križevačkim saborima, a bilo ih je 44. U prošloj emisiji slušali smo prvi dio predavanja, do Krvavog sabora, a u ovom nastavku obrađuje se vrijeme od početka 15. stoljeća do posljednjeg sabora 1692. godine. Predavanje je održano u ovogodišnjoj Noći muzeja, 30. siječnja, u Likovnoj galeriji u Križevcima.

Dr.sc. Tatjana Tkalčec, glavna urednica časopisa "Cris" predstavlja časopis
Dr.sc. Tatjana Tkalčec, glavna urednica časopisa “Cris”, predstavlja časopis (foto: Martin Vujić)

Slijedi reportaža o svečanom predstavljanju 16. broja časopisa Cris, za prošlu godinu, Povijesnog društva Križevci. Čut ćemo kraće dijelove izlaganja glavne urednice časopisa, dr.sc. Tatjane Tkalčec, arheologinje s Instituta za arheologiju u Zagrebu i predstavljačice časopisa dr.sc. Mire Kolar Dimitrijević, sveučilišne profesorice u mirovini.

Dr.sc. Mira Kolar Dimitrijević predstavlja časopis "Cris"
Dr.sc. Mira Kolar Dimitrijević predstavlja časopis “Cris” (foto: Martin Vujić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice, koja trenutno ne radi za korisnike jer je započela preseljenje u novu zgradu, predstavljamo dva romana i jednu stručnu knjigu, o solarnoj energetici i održivom razvoju.

U Vijestima Krugova saznajemo da je pronađen do sada nepoznati roman o Sherlocku Holmesu te zašto će i u kojim dijelovima novo izdanje knjige o Pipi Dugoj Čarapi biti cenzururano. Charles Darwin kušao je okus mnogih životinja koje je izučavao, a Stephen Hawking smatra da najveća opasnost po ljudski rod ne prijeti iz svemira, nego iz nas samih, to jest od naše agresivnosti.

Saznat ćemo da križevački Zavod HAZU-a i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode – Sekcija za tlo, organiziraju javnu tribinu Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda u Gradskoj vijećnici u Križevcima, u četvrtak 5. ožujka u 18 sati. Predavač je akademik Ferdo Bašić. O istoj toj temi razgovorali s akademikom Bašićem kad je gostovao u Krugovima u 968. i 969. emisiji, 4. i 11. lipnja 2013. godine. Tom je prilikom predstavio i svoju knjigu o tlima u Hrvatskoj koja je objavljena na engleskom jeziku.

Godišnjice su vezane, između ostalih i ostaloga, uz Roberta Hookea, Alexandera Grahama Bella, premijeru opere Carmen i prvo izdanje časopisa Time.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo i dalje o tome kako se manifestira štetan učinak loše i pretjerane upotrebe javne rasvjete.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjici otkrića asteroida koji će dobiti ime Croatia, o nedavnoj smrti glumca Leonarda Nimoya (Spocka iz Zvjezdanih staza), pripremamo se za bliski susret s patuljastim planetom koji se zove Ceres, najavljujemo neke astronomske događaje u sljedećih mjesec dana, a posebno prividni bliski susret Venere i Urana dan poslije ove emisije, 4. ožujka, kada će se planeti Venera i Uran (koji se ne vidi golim okom) moći vidjeti kroz dvogled i teleskop u istom vidnom polju. Preporučamo pokušaj promatranja dan prije, odmah nakon ove naše emisije, ako izdrži vedro nebo, jer za sljedeća tri dana prognoze nisu nimalo optimistične.

Zanimljivosti nam donose prilog o nastanku obradivog tla, kao naš uvod u predavanje o tlima u Hrvatskoj koje smo najavili u emisiji.

Glazbeni prilozi djelomično su prilagođeni temama u emisiji, pa tako slušamo glazbu iz srednjega vijeka i ariju iz opere Carmen Georgesa Bizeta, ali i glazbu Darka Rundeka i Drage Mlinarca, te instrumentalnu glazbu Livija Morosina.

Ne dirajte mi krugove broj 1053 emitira se 3. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 7. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.