Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1050

Na početku emisije ispričat ćemo se zbog neobične tehničke greške koja se dogodila u posljednje četiri minute prošle emisije zbog čega po prvi put otkad je uvedena, nije bilo prepoznatljive odjave uz neizostavnu skladbu koja nam najavljuje susret u sljedećoj emisiji. No, greška je otklonjena već u subotnjoj reprizi, a objasnit ćemo kako je do nje došlo, uz razmišljanje do kakvih posljedica mogu dovesti takvi slučajevi u nekim drugim okolnostima.

Olimje u Sloveniji nekoliko godina nakon što je zahvaljujući Ivanu Zakmardiju Dijankovečkom preuređeno u pavlinski samostan (izvor: Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, Gradec 1681)
Olimje u Sloveniji nekoliko godina nakon što je zahvaljujući Ivanu Zakmardiju Dijankovečkom preuređeno u pavlinski samostan (izvor: Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, Gradec 1681.)

Iz Noći muzeja 30. siječnja donosimo još jedan prilog. Radi se o drugom predavanju te večeri u Likovnoj galeriji u Križevcima, koje je održao Dejan Pernjak, o djelovanju pavlina u Križevcima. Čut ćemo prvu polovicu predavanja, do trenutka kad je Ivan Zakmardi Dijankovečki ostavio svoje nasljedstvo pavlinima kako bi podržao njihov rad u Križevcima i omogućio im da osnuju gimnaziju. Za sljedeću emisiju ostat će nam za slušanje još desetak minuta završnog dijela predavanja.

Pogled na trajni podsjetnik na prisustvo pavlina u Križevcima - crkva sv. Ane (foto: R.Matić)
Pogled na trajni podsjetnik na prisustvo pavlina u Križevcima – crkva sv. Ane (foto: R.Matić)

U Vijestima Krugova najavljujemo tri izložbe širom Hrvatske, objavljujemo prilog o organizmima koji žive neizmjenjeni na Zemlji već dvije milijarde godina i o klimatskim promjenama koje se upravo odvijaju na Zemlji te o njihovim mogućim posljedicama.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo knjigu o glazbi Davida Byrnea, nekadašnjeg prvog glazbenika grupe Talking Heads, jedan krimić, te najnoviju knjigu poezije lokalnog pjesnika Josipa Petrlića Pjera.

Na današnji datum dovodi nam u emisiju našeg jezikoslovca Ivana Belostenca, ruskog književnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, još jednog, ali i nobelovca, Borisa Leonidoviča Pasternaka, njemačkog dramatičara Bertolta Brechta, američkog književnika Arthura Millera, te prvog nobelovca za fiziku, Wilhelma Conrada Röntgena, a spominjemo još osnivanje Matice ilirske i početak izlaženja prve hrvatske enciklopedije.

Najavljujemo karnevalske aktivnosti križevačkih planinara, podsjećamo na nedavno otvorenu izložbu Križevačkog likovnog kruga, pozivamo slušatelje na treći koncert Crosstown Music Festivala u Klubu kulture u Križevcima u subotu, 14. veljače, kada nastupa koprivnička indie/pop/rock grupa Lolita. Naglasit ćemo da je ulaz na koncert besplatan.

Posebno najavljujemo tribinu koju organizira Ogranak Matice hrvatske u Križevcima kojem se priključilo i Povijesno društvo Križevci. Tema je Rad i izdavačka djelatnost Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra domovinskog rata. Tribina se održava u srijedu, 11. veljače u 18.00 sati u Gradskoj vijećnici u Križevcima.

Pokušaj promatranja noćnog neba u smjeru Rijeke s udaljenosti od 50 kilometara (izvor: http://www.fonovic.com/svjetlosno_zagadjenje.html)
Astronomi ponekad imaju velikih problema: pokušaj promatranja noćnog neba u smjeru Rijeke koja je udaljena 50 km (izvor: http://www.fonovic.com/svjetlosno_zagadjenje.html)

Od ove emisije uvodimo stalne priloge o svjetlosnom onečišćenju kao uvod u Svemirski kutak, pa govorimo o važnosti “očuvanja” tamnih noći, a u svemirskim temama spominjemo neke nove podatke o asteroidu koji je nedavno prohujao pored Zemlje, te kao i obično, izvještavamo o trenutnom položaju nekih zanimljivih objekata na našem nebu. Na kraju, prilog u Zanimljivostima nosi naslov I ljude čipiraju, zar ne?.

Za tamnim noćima ne čeznu samo astronomi, pa se takvi "istomišljenici" često sretnu. Za ovu smo fotografiju na trenutak prekršili zavjet o čuvanju tamne noći i izazvali izraz čuđenja i razočaranja na licu naše "prijateljice" (foto: R.Matić)
Za tamnim noćima ne čeznu samo astronomi, pa se takvi “istomišljenici”, dok ih traže, često sretnu. Da bi nam uspjela ova fotografija, na trenutak smo prekršili “zavjet” o “čuvanju” tamne noći i “žestokim” svjetlosnim onečišćenjem izazvali izraz čuđenja, razočaranja, ljutnje i nevjerice na licu naše nove “prijateljice” (foto: R.Matić)

Glazbeni prilozi slijede, po običaju, sadržaj emisije, pa tako slušamo glazbu pavlina Amanda Ivančića, grupe Talking Heads, koprivničke grupe Lolita, a slušamo i bez nekog posebnog razloga, osim zato što je dobra, noviju glazbu Prljavog kazališta i najnoviju glazbu Pink Floyda. U podlogama dominira raznovrsna klasična glazba.

Ne dirajte mi krugove broj 1050 emitira se 10. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 14. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.