Križevčani u humanitarnoj akciji za žrtve poplava

Jelena_Masek_donacije_zrtve_poplava_pomoc_Slavonija_1Građani diljem Hrvatske prikupljaju pomoć stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Donacije u trajnim namirnicima, robi i lijekovima prikupljaju i mnogi Križevčani, organiziravši se još tijekom vikenda. Jedna od najaktivnijih lokacija skupljanja donacija je u Istarskoj 24, kod Jelene Mašek koja je sa sugrađanima već jučer poslala nekoliko kombija prema Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu.

– Danas nam se priključuju Osnovna škola Vladimir Nazor i Srednja škola Ivan Seljanec, a organizira se i skupina volontera koji će putovati za Slavoniju, dok se u četvrtak iz Koprivnice kreće u spašavanje i hranjenje ostavljenih životinja pa molimo i koju konzervu ili kutiju hrane za životinje, istaknula je Mašek u kratkom predahu od posla, napomenuvši da i danas prikupljaju do 16:30 sati, a više informacija može se dobiti na broj mobitela 091/3629-328.

Jelena_Masek_donacije_zrtve_poplava_pomoc_Slavonija_2Mašek: “Veliko hvala svima, znala sam da me moj rodni grad neće razočarati!”

Akciji se priključuju mnogi građani, udruge i neka poduzeća, poput ljekarne Šamuga koja je donirala lijekove, Zadruge Žumbar, Obrta Pitagora i Trgo-agencije koji su ustupili kombi vozila, a trgovina mješovitom robom Robin danas oko podneva te u četvrtak u 13 sati iz Lepušićeve 30 šalje svoj kombi i vozača prema Slavoniji, s prikupljenom konzerviranom i suhom hranom, vodom, odjećom, obućom, rukavicama, svijećama, baterijama, dekama, pelenama, higijenskim potrepštinama, papirnatim ubrusima, sredstavima za čišćenje i dezinfekciju, te ostalim stvarima potrebnim za pomoć ugroženima u poplavama. Kontakt telefon je 091/575-9791.

Križevački Crveni križ svakodnevno prikuplja namirnice

Prema informacijama iz Hrvatskog Crvenog križa, njihova općinska i gradska društva prikupljaju donacije hrane (isključivo trajne namirnice) i vode, pa se građani mogu javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svakodnevno od 7 do 20 sati, na adresu Franje Račkoga 22, iza Vatrogasnog doma. Kontakt telefon je 048/711-700, telefaks 048/617-898, a elektronička pošta hck-krizevci@kc.t-com.hr. Hrvatski Crveni križ poziva i na uplate donacija.

Poziv za prikupljanje donacija uputio je danas putem Facebooka i Radio Križevci, s kratkom porukom: “Večeras od 18 sati (igralište Gimnazije u Križevcima). Ne budemo li pomagali jedni drugima, tko će?” Podsjetimo da prikupljanje pomoći za poplavljena područja u Hrvatskoj organiziraju i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kalnik te Kulturno umjetničko društvo Kalnik, svakodnevno do petka 23. svibnja u vremenu od 20 do 21 sat, u prostorijama Vatrogasnog spremišta DVD-a Kalnik na Trgu Stjepana Radića 5 u Kalniku.

Jelena_Masek_donacije_zrtve_poplava_pomoc_Slavonija_3Ministarstvo ima novu lokaciju – na Velesajmu

Ministarstvo socijalne politike i mladih i dalje poziva volontere na novu lokaciju skupljanja donacija na Zagrebačkom Velesajamu, Paviljon 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3), s obzirom da je interes građana da pomognu materijalnim donacijama građane pogođene poplavom u Slavoniji i dalje velik. Ministarstvo poziva volontere koji bi razvrstavali i utovarivali pomoć i sve građane dobre volje da se odmah jave Volonterskom centru Zagreb.

U ministarstvu je također oformljen call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima. Na brojeve 099/380-6408 i 099/380-6407 se mogu javiti svi koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje. Na brojevima 01/555-7083 i 099/3806-402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Jelena_Masek_donacije_zrtve_poplava_pomoc_Slavonija_4Što je najpotrebnije – popis roba i namirnica

Hrana i voda: flaširana voda, konzervirana hrana (povrće, voće, grah, perad, tjestenine, juhe, sok), mlijeko (u prahu, konzervirano ili u tetrapaku), visoka energetska hrana (sušeno meso i voće…), žitarice i grickalice, začini (šećer, sol, papar, instant-kava, čaj u vrećicama, kakao), slatkiši (čokoladice), stvari za bebe (hrana za bebe, pelene za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice), hrana za starije ili osobe s posebnim potrebama (dijabetičari).

Lijekovi, sredstva za higijenu, alat: prva pomoć sa zavojima, gaze, antiseptik, tablete protiv bolova, pincete, škarice, toaletni papir, sapun za ruke, pasta za zube, sredstva za žensku higijenu (ulošci), kućanski pribor i oprema, klor (izbjeljivač), baterije i svjetiljke, svijeće i uljne svjetiljke, šibice, benzin, propan, ugljen, alat, konopci (za spašavanje, vuču, vezivanje), lopate, čekići i čavli, radne rukavice, izolir-trake.

Pribor za čišćenje (metle, sprej za dezinfekciju, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, četke za ribanje, spužve, vreće za smeće) te pribor za jelo i jednokratni pribor za jelo, papirnati ubrusi i ručni otvarači za konzerve.

Vezano

Komentari su zatvoreni.