Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1047

O osnivanju hrvatske loze obitelji Sermage govori dr.sc. Vladimir Huzjan 18. prosinca 2014.
O osnivanju hrvatske loze obitelji Sermage govori dr.sc. Vladimir Huzjan 18. prosinca 2014.
Obitelj Sermage pojavila se u Hrvatskoj u 18. stoljeću. O tome govori dr.sc. Vladimir Huzjan 18. prosinca 2014. (foto: Martin Vujić)

Jedna mala ulica u Križevcima već se godinama zove po jednom članu loze Sermage. Za većinu od nas to je neka egzotična obitelj nepoznatoga porijekla čije prezime često ne znamo niti ispravno izgovoriti. Kada se u Hrvatskoj pojavila, odakle je stigla i kakve je položaje zauzela u svojoj novoj domovini, te detaljnije o nekim prvim Sermageima u našim krajevima, možemo saznati iz jednako tako egzotične knjige nama jednako tako nepoznatog autora i kroničara iz 18. stoljeća koji se zvao Baltazar Adam Krčelić. Krenuvši od njegovih zapisa počinjemo odgonetavati nama nepoznate činjenice o pojavi obitelji Sermage i o njenom položaju i utjecaju u našim krajevima. O svemu tome, o Krčeliću i prvim Sermageima u našim krajevima, održao nam je predavanje u Gradskoj vijećnici u Križevcima dr.sc. Vladimir Huzjan iz Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu 18. prosinca prošle godine, u sklopu niza predavanja na povijesne teme koje već četvrt stoljeća organizira Povijesno društvo Križevci. Tonsku snimku tog predavanja i dijelova diskusije poslušat ćemo u Krugovima u dva nastavka. U ovoj emisiji slušamo prvih dvadesetak minuta.

Sermage, hrvatska plemićka obitelj francuskoga podrijetla. Među najbogatijim posjednicima Banske Hrvatske. Prvi odvjetak obitelji bio je Josip Petar (1688–1746), tajnik J. Rabatte; ugarski barun i hrvatski velikaš od 1723. (ilustracija iz računalne prezentacije Vladimira Huzjana)
Sermage je hrvatska plemićka obitelj francuskoga podrijetla, među najbogatijim posjednicima Banske Hrvatske. Prvi odvjetak obitelji bio je Josip Petar (1688–1746), tajnik J. Rabatte; ugarski barun i hrvatski velikaš od 1723.  (ilustracija iz računalne prezentacije Vladimira Huzjana)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo knjigu koja se bavi analizom organiziranja prosvjeda pomoću internetskih društvenih mreža, jedan kriminalističko-špijunski roman, te još jedno štivo o Bridget Jones.

Dvije su vijesti Krugova vezane uz najnovije događaje u Francuskoj, najavljujemo desetu Noć muzeja 30. siječnja te tko će i kako predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem, 56. Venecijanskom bijenalu. Najavljujemo skorašnje ponovno pokretanje Velikog hadronskog sudarača u CERN-u na još većim energijama nego do sada, stručno predavanje “Transplantacija jetre” u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, te prvi koncert trećeg izdanja Crosstown Music Festivala u Klubu kulture u Križevcima.

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 20. siječnja. Spomenut ćemo tako izumitelja Fausta Vrančića, književnika Pavla Rittera Vitezovića, slikara Celestina Medovića, redatelja Federica Fellinija, glumicu Audrey Hepburn i gitarista (dijelom Križevčanina) Marijana Brkića.

Novi komet, Lovejoy, C/2014 Q2, kroz teleskop snimljen iz Namibije 27. studenoga 2014.  (foto: Gerald Rhemann, preuzeto sa www.skyandtelescope.com)
Novi komet, Lovejoy, C/2014 Q2, kroz teleskop snimljen iz Namibije 27. studenoga 2014. (foto: Gerald Rhemann, preuzeto s www.skyandtelescope.com)

U Svemirskom kutku istaknut ćemo neke trenutne zanimljivosti na našem nebu, naročito novi komet koji se pojavio nedavno i u sve je boljem položaju za večernje promatranje. Najavit ćemo javno besplatno promatranje teleskopom ovog kometa iz središta Križevaca jedne večeri čim bude vedro nebo, u organizaciji Križevačke astronomske udruge Perzeidi. Prelistat ćemo kalendar nekih budućih zanimljivih astronomskih događaja ove godine, otkrit ćemo gdje je pronađen lander Beagle 2 koji se prije više od deset godina “izgubio” na Marsu, te kako zbog usporavanja Zemljine rotacije moramo korigirati vrijeme na našim satovima i pogotovo na uređajima čiji ispravan rad ovisi o točnosti preciznijoj od sekunde. Na kraju, u Zanimljivostima, govorimo o nekim egzotičnim životinjama i biljkama.

U javnim promatranjima neba teleskopom sa Strossmayerovog trga u Križevcima posjećuje sve više građana (foto: R.Matić, 8. ožujka 2014. - 7. međunarodna noć ulične astronomije)
U javnim promatranjima neba teleskopom sa Strossmayerovog trga u Križevcima, koja upriličuje Križevačka astronomska udruga Perzeidi, sudjeluje sve više građana (foto: R.Matić, 8. ožujka 2014. – 7. međunarodna noć ulične astronomije)

Glazbeni izbor temelji se dobrim dijelom na sadržaju emisije, pa ćemo tako slušati glazbu “polukriževačke” grupe “FOR” koja prva nastupa na Crosstown Music Festivalu, u subotu, 24. siječnja, pa glazbu iz Fellinijevih filmova koju je skladao Nino Rota, iz filmova u kojima glumi Audrey Hepburn koju je skladao Henry Mancini, te glazbu “Parnoga valjka”, ali i novitete s diskografske scene na kojoj se sve češće opet pojavljuju vinilne ploče.

Ne dirajte mi krugove broj 1047 emitira se 20. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 24. siječnja, od 17 sati na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.