Na predsjedničkim izborima do 16:30 sati glasovalo gotovo 50% birača

Predsjednicki_izbori_2014-2015_drugi_krug_odaziv_1600Do 16:30 sati na birališta je izašlo 48.23% ili 1707976 građana Hrvatske, pokazuju podaci o odazivu koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Usporedbe radi, u prvom krugu u isto je vrijeme izlaznost bila 36.36%. U Križevcima je do sada glasovalo 49.16% birača, a u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji 49.66%.
– Ovaj odaziv je bitno veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina. Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, procjenjivši da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina koja je bila oko 50.13%.

Kako javlja HRT, aktualni predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača, gotovo ih je 22 tisuće, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. U izbornoj administraciji, dakle u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, angažirano je gotovo 41500 osoba.
– Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati, poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednicki_izbori_2014-2015_drugi_krug_odaziv_1600_kckzzPodsjetimo, u prvom krugu izbora, 28. prosinca prošle godine, natjecalo se četvero kandidata – Josipović, Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid). U prvom krugu Ivo Josipović dobio je 38.46% glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 37.22% glasova.

Vezano
2 komentara
  1. Križevačka seljačka stranka braće Radić piše:

    Od danas se ukida Križevačka seljačka stranka braće Radić odnosno raspuštaju svi inicijativni organi i tijela iste. Obavještavamo članove inicijativnog odbora, sve koji su potpisali pristupnicu, donatore, podržavatelje i simpatizere da s današnjim danom prestajemo s djelovanjem. Čestitamo pobjednicima izbora na državnoj razini, a u Križevcima je SDP s partnerima dokazao da je najjača opcija u koju se mi odlučujemo uključiti. Drago nam je što smo sa svojom infrastrukturom pomogli pobjedi Ive Josipovića u našem gradu i županiji. Javnost želimo informirati da je za pobjednicu izbora glasovalo oko 29 % građana Hrvatske s pravom glasa.

  2. Josip piše:

    Jesmo se usrećili, strava tko sve može biti kandidat. Možda da kandidiram svog pas, više bi napravio od Kolinde

Komentari su zatvoreni.