Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1042

Krešimir Bedek u Križevcima 4. prosinca 2014. (foto: R.Matić)
Dr. sc. Ivan Peklić na promociji u Zadru 2. listopada 2014. (foto: Tomislav Bogdanović)
Dr. sc. Ivan Peklić na promociji u Zadru 2. listopada 2014. (foto: Tomislav Bogdanović)

Nastavljamo s prilogom o predstavljanju dviju edicija Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije povodom Dana otvorenih vrata HAZU, 26. studenoga, u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Ovogodišnji niz manifestacija povodom obilježavanja stote obljetnice smrti Franje Markovića završavamo predstavljanjem monografije o njegovom životu i djelu. O autoru monografije, dr.sc. Ivanu Pekliću, koji je doktorirao na toj temi 22. studenoga 2013. godine, govorit će dr.sc. Damir Agičić, a na kraju ćemo čuti i samoga autora.

Nakon predstavljanja knjiga u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskog doma održan je koncert Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, o kojem je križevački Zavod HAZU također ove godine objavio monografiju, što je bila i prva njegova publikacija. Poslušat ćemo opet i nekoliko minuta snimke tog koncerta.

Slijede Novi naslovi u gradskoj knjižnici, a najavljujemo i dječje radionice u knjižnici. Uz Na današnji datum tu su i Vijesti Krugova u kojima najavljujemo zanimljive izložbe u Tehničkom muzeju i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te Velesajam kulture u Studentskom centru u Zagrebu. Od prirodoznanstvenih vijesti izdvajamo mogućnost da će se, nakon što se sva mjerenja analiziraju, možda ova godina pokazati najtoplijom godinom na Zemlji u povijesti mjerenja.

Krešimir Bedek u Križevcima 4. prosinca 2014. (foto: R.Matić)
Krešimir Bedek u Križevcima 4. prosinca 2014. (foto: R.Matić)

Imamo i tonski prilog s koncerta gitarista Krešimira Bedeka u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima 4. prosinca. Ostali glazbeni prilozi upoznat će nas s novim izdanjima domaće pop glazbe iz diskografske kuće Croatia Rercords.

U Svemirskom kutku govorimo o američkom projektu Orion, japanskoj letjelici Hayabusa 2 koja leti prema asteroidu, o Međunarodnoj svemirskoj stanici, a posebno ćemo najaviti konferenciju za tisak u planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu, u četvrtak 11. prosinca, na kojoj će biti riječi o posljednjim spoznajama u istraživanju meteorita Križevci, koji je upisan u svjetski katalog meteorita 26. lipnja prošle godine. Na konferenciji će biti objavljeno i osnivanje hrvatskog “spremišta” za meteorite, odnosno općenito za tvari iz svemira. Konferenciju organiziraju Hrvatska meteorska mreža, Zvjezdarnica Višnjan, Križevačka astronomska udruga Perzeidi i Planetarij Tehničkog muzeja u Zagrebu.

S vjernom replikom meteorita Križevci na zvjezdarnici u Rijeci 7. prosinca 2013. (foto: R.Matić)
S vjernom replikom meteorita Križevci na zvjezdarnici u Rijeci 7. prosinca 2013. (foto: R.Matić)

Prije završetka emisije postoji još i rubrika Zanimljivost.

Ne dirajte mi krugove broj 1042 emitira se 9. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.