Ukinuli im pomoć jer imaju svoju kućicu, a oni kažu: Mi smo gladni

U križevačkoj obitelji osmijeha više nema | Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Volim Križevce, ostavio sam im mladost, ali zadnjih nekoliko godina kao da smo građani trećeg reda. Nisu svi Romi isti, kao što nisu ni svi Hrvati isti. U 34 godine nisam nikad priveden niti osuđivan za kaznena djela. Gladni smo, a ja više ne znam kako da pomognem svojoj obitelji – tužno govori Đorđe Subotić, kojem su kola krenula nizbrdo prije četiri mjeseca.

Ukinuli im pomoć jer imaju svoju kućicu, a oni kažu: Mi smo gladni / Đorđe Subotić
U križevačkoj obitelji osmijeha više nema | Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Nesposobni za rad

Križevački Centar za socijalnu skrb tada im je ukinuo zajamčenu minimalnu naknadu koja je iznosila 2200 kuna, a uskoro je i Grad prestao podmirivati troškove stanovanja.

– Rekli su nam da ne možemo primati pomoć jer imamo kuću. Tražili su da se uknjiže na nju. Nisam to dozvolio jer sam je pošteno kupio 1998. godine, nakon što sam sedam godina radio u Njemačkoj na ‘baušteli’. Zar bismo trebali zidove jesti – pita se Đorđe, u čijoj malenoj kućici trenutačno živi njih šestero.

Nakon povratka u Križevce, u koje je doselio još 1981. godine, bavio se skupljanjem željeza, sve dok nije ozlijedio leđa.

– Radio bih da sam zdrav, ali ne mogu više, 80-postotni sam invalid. Žena mi je operirala ruke, a kćer je nesposobna za rad. Jedini bi mogao raditi sin Mišel, on je hotelijersko-turistički tehničar, govori talijanski, njemački, engleski, romski i hrvatski, ali već dvije godine ga nitko ne želi zaposliti – razočaran je Đorđe, koji sve intenzivnije razmišlja o odlasku u Njemačku k sestri, koja mu i sada šalje novac da ima s čime platiti režije.

– Što mi preostaje, krasti ne znam. Da odem u zatvor ovako bolestan nikad više ne bih izašao na slobodu – kaže on.

Posljednji u nizu problema imali su zbog sina Elvisa, učenika šestog razreda OŠ Vladimira Nazora. Zbog toga što ga tjednima nisu puštali u školu, njegova majka Danica Nikolić dobila je kaznu od 1000 kuna.

– Nisam ga puštala u školu zbog toga što nije imao knjige i garderobu, a djeca su mu se rugala zbog strganih patika – rasplakala se ona. Elvis ponovno ide u školu, ali knjige još nije dobio.

– Posudim knjige od prijatelja pa napišem zadaću – priznaje dječak, koji je peti razred završio s vrlo dobrim uspjehom.

Završili na tabletama

– Nas šestero živi samo od 300 kuna dječjeg doplatka za Elvisa. Molim Boga da ne padne snijeg jer nemamo novca za drva. Neki dan su nam iz Centra dali jednokratnu pomoć u iznosu od 700 kuna u naravi, ali to je dosta za najosnovnije potrepštine – ističe Đorđe i dodaje da je njegova žena počela rasprodavati ono malo zlatnine što još imaju, a na prodaju su stavili i kuću.

– Žena pije tablete za živce, a ja za smirenje – kaže nemoćni Đorđe.

Odgovor Centra za socijalnu skrb

‘Postupali smo po zakonu, ali obitelji i dalje pomažemo’

Iz križevačkog Centra za socijalnu skrb kazali su da su samo postupali po zakonu.

“Stranka je uložila žalbu te je spis proslijeđen nadležnom ministarstvu”, istaknuli su oni i dodali da obitelji pomažu na druge načine te je i sada u tijeku postupak za odobravanje jednokratne novčane pomoći vezano za podmirivanje troškova školovanja djece.

Iz Grada su rekli da je postignut dogovor sa školom i Elvisu će se nabaviti knjige. To su potvrdili i u školi, dodavši i da se učenik besplatno hrani u školskoj kuhinji.

(VL)

Vezano
6 komentara
 1. xy piše:

  dijete vjerojatno nije išlo u školu jer su mu se naši,” dobro odgojeni sinovi i kčeri ” rugali kak je to obučen , kak niš nema i kak je Rom i na sve druge načine ,kakva to već jesu današnja djeca …pa to treba izdržati da ti se svi rugaju !

  1. larin izbor piše:

   nije zato. Dijete nije išlo u školu zato što ga roditelji (iz principa) NISU PUŠTALI. Roditelji su zbog nezadovoljstva što su izgubili pravo na socijalnu skrb ( a lako je provjerljivo zašto i kako) zabranili djetetu da ide u školu. Ponavljam, voze dva auta, imaju kuću i tako dalje. I da, naravno da je gospodin Đorđe 91. kad je grmilo otišao po novce u Njemačku kao i 99 posto pripadnika romske nacionalnosti…

 2. cvrčak cvrci piše:

  poštovanje,,evo moram se samo nakratko nakon dugo izbivanja na portalu osvrnuti na grad moje mladosti i njegovih zitelja,,jako zanimljivo je da kada se pise o nekoj jako tuznoj zivotnoj situaciji niko nista ne komentira jer ih boli k… za neke jadne rome sto trenutno nemaju za osnovne zivotne potrebe,,a kad treba popljuvat nekog lokalnog politicara koji ima sve u zivotu onda su svi azurni i samo bacaju postove,,zbilja tuzno al to je ona stara bolest koja prozdire godinama krizevcane,,jal i bijes na nekog,,tuzno i zalosno al takvi smo na zalost,,druga stvar je sto su tu jako puno velikih ratnika,,a jedino se gospodin stojan makar nepoznam doticnog potpisuje punim imenom i donekle pametno pise i kuzi situaciju ,al ne uvjek se nadu dezurni koji ga popljuju i osporavaju njegov teren,,pa gospodine laro pa kad ste vi tako upuceni u njegov zivot i karijeru ratnu zasto se onda vi ne potpisete punim imenom ovdje jer ocito ste veliki ratnik koji je prosao terena i mislim da se nemate od cega skrivat iza neko0g nicka,,.koliko sam procitao neke prijasnje postove ima ljudi koji hvale stojana,,eto toliko od mene i srdacan pozdrav dragi moji,, ah sory o kuci se radi,,

 3. stojan piše:

  Kućica je problem,,,znači samo beskućnici, goli do kože imaju pravo na socijalnu pomoć!? Sramota, sramim se Države za koju sam se borio!

  1. Larin izbor piše:

   Stojane, ti i tvoj usisavac ste se borili to znam. Nemoj da te podsjetim kako smo te spasili od izgona iz vojske. Zato sto si odlicne gulase kuhao dok je gilo. a da kucica je problem. Imas kucu, nemas pravo na socijalno.

 4. Larin izbor piše:

  Da, a nigdje ne pise da ta obitelj vozi dva automobila!?! Prodaj jedan auto i kupi sinu knjige. Imaju pravo i mogucnost ici u skolu i roditelji ih ne pustaju. Decko besplatno jede u kuhinji. Ovaj jedan sto se ne moze zaposliti, a tko se u gradu od mlafih moze zaposliti i s fakultetima, a kamoli sa srednjom skolom??? Uhljebi

Komentari su zatvoreni.