Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1038

Posljednje počivalište Franje Markovića na Mirogoju (foto: R.Matić, 26. lipnja 2014.)
Posljednje počivalište Franje Markovića na Mirogoju (foto: R.Matić, 26. lipnja 2014.)
Posljednje počivalište Franje Markovića na Mirogoju, nedaleko od glavnog ulaza. Ispod nadgrobne ploče piše: “Prolazna je mržnja a ljubav vječna”. (foto: R.Matić, 26. lipnja 2014.)

Emisija počinje tonskim zapisom sa znanstvenog skupa Život i djelo Franje Markovića koji je povodom stote obljetnice njegove smrti održan u petak, 7. studenoga u Velikoj vijećnici grada Križevaca, u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije, Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Društva hrvatskih književnika iz Zagreba. Na skupu su na različite načine obradili život i djelo Franje Markovića čak dvadeset predavača koji su navečer posjetili i izložbu o Franji Markoviću u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci, te prisustvovali sa svim zainteresiranim slušačima predavanja i građanima na Svečanoj akademiji u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma na kojoj su nastupali Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik i učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog iz Križevaca.

Pred početak znanstvenog skupa o Franji Markoviću
Pred početak znanstvenog skupa o Franji Markoviću

Slušat ćemo vrlo zanimljivo predavanje o bečkom studijskom razdoblju Franje Markovića koje je održao prof. dr. sc. Alojz Jembrih. Saznat ćemo što je i kako Franjo Marković učio u Beču, kakve je ocjene dobivao i kamo je “nestala” njegova doktorska dizertacija koju nitko ne može pronaći. Na kraju priloga slušamo i dio nastupa HPD Kalnik.

Prof.dr.sc. Alojz Jembrih govori o studiranju Franje Markovića u Beču
Prof.dr.sc. Alojz Jembrih govori o studiranju Franje Markovića u Beču

Predstavit ćemo tri nova naslova u Gradskoj knjižnici, te podsjetiti da filmskih projekcija u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima do daljnjega nema zbog radova u zgradi.

U Vijestima Krugova po izboru suradnika bit će riječi o negativnim reakcijama koje je izazvala jedna hrvatska izložba u Madridu, o projektu Muzej selfieja, o otkriću još jedne karike koja upotpunjuje sliku o evoluciji živih bića, kako možemo preko interneta gledati kazališne predstave u Londonu po Shakespeareovim djelima, a najavit ćemo šesti Festival o pravima djece.

Na datum ove emisije završen je Prvi svjetski rat, rođeni su Fjodor Mihajlovič Dostojevski i Jakov Gotovac pa će i o njima biti riječi (i glazbe), a glazbu će odrediti i nedavno održan Festival novog zvuka, godišnjica čuvene američke ceste Route 66, te skorašnji Festival šansone u Zagrebu.

U posljednjim minutama emisije dižemo pogled prema nebu, pa konstatiramo što se tamo može vidjeti ako nema oblaka, te pronalazimo vijesti iz astronomije i astronautike.

Ne dirajte mi krugove broj 1038 emitira se 11. studenoga od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.