Čunčana čipka predstavljala Križevce u Lepoglavi

Moj_izlozbeni_prostor_Cucana_cipka_Emina_BaricevicOve je godine u Lepoglavi od 18. do 21. rujna održan 18. međunarodni festival čipke, s temom Nakit i čipka. Sudjelovalo je 13 zemalja, a uz predivne uzorke paške, lepoglavske, belgijske, poljske, španjolske i drugih čipaka, ove se godine među hrvatskim čipkama po prvi put na festivalu našla i čunčana čipka iz Križevaca autorice Emine Baričević. Čipka je izazvala veliki interes posjetitelja, ali i samih čipkarica, jer je vrlo rijetka i do tada je nisu imale priliku nigdje vidjeti. Baričević živi s obitelji u Križevcima i učiteljica savjetnica je u OŠ Sveti Petar Orehovec, PŠ Gregurovec, gdje vodi sekciju Rukotvorine u Učeničkoj zadruzi Ključ.

S_predsjednikom_Cucana_cipka_Emina_BaricevicFestival je izvrsno organiziran, a održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva kulture, UNESCO-vog ureda te mnogih drugih.
– Sa mnom je na festivalu bio i moj suprug, a u ta četiri dana imali smo priliku upoznati ljude gotovo iz cijele Europe. Posebnost za mene bio je susret s predsjednikom Josipovićem kojem sam pokazivala način izrade čunčane čipke, ističe s ponosom Baričević.

Izrada čipke_Cucana_cipka_Emina_BaricevicČunčanje je tehnika u kojoj je nit vezana u seriju ukrasnih čvorića. Za ovu čipku koriste se još i francuski naziv „frivolité“ i engleski „tatting“. Najprije se takva vrsta čipke koristila kao obrub tkaninama (stolnjacima ili ovratnicima), a kasnije se izrađivala i kao samostalna dekoracija. Izrađuje se uz pomoć dvaju čunaka na koje se namota konac. Čunčana čipka izrađuje se u dvije faze. Rade se lančići i prstenovi. Posebnost čipki daju zubići koji je dodatno ukrašavaju.
– Moj hobi i moja velika ljubav je ručni rad, kojim se, na različite načine, bavim još od djetinjstva. Izrađujem čunčanu čipku, danas malo poznatu u Hrvatskoj. Slučajno sam se s čipkom srela i naučila je izrađivati uz pomoć interneta, a pomogla mi je s uzorcima i savjetima i gospođa Milica Jembrek iz Križevaca, koja ovu čipku izrađuje već više od 30 godina, priča dalje Baričević.

Veliki_interes_Cucana_cipka_Emina_BaricevicKako se čipke i različiti ručni radovi ne bi samo čuvali u ormarima i škrinjama, Baričević je počela izrađivati nakit od čipke. U izradi kombinira čipku s perlama, a nakit izrađen od čipke vrlo je dekorativan i lagan pa je pogodan za nošenje. Ova vrsta križevačka čipkarica izrađuje sve vrste nakita, u raznim bojama i na podlogama raznih boja, čime se postiže kontrast, a čipka se bolje ističe:
– Želja mi je da umijeće izrade čunčane čipke prenesem na sve zainteresirane kod nas, kojih ima sve više, a da Križevci u budućnosti budu prepoznatljivi po čunčanoj čipki. Za to nam samo treba prostor u kojem bi mogla početi „čipkarska škola“, zaključuje Baričević.

Licitari_s_cipkom_Cucana_cipka_Emina_Baricevic Čunci za rad_Cucana_cipka_Emina_Baricevic

Vezano

Komentari su zatvoreni.