Počinje nastava, pripazite na najmlađe

COOR_djeca_policija_PC040074KOPRIVNICA – U ponedjeljak počinje nova školska godina, a da bi put do učionica i povratak kućama bio što sigurniji za mališane, pogotovo one najmlađe, od kojih će mnogi prvi puta samostalno kročiti prometnicama, ponovno će se akcijom ‘Poštujte naše znakove’ pobrinuti policija. Prema objašnjenju voditeljice Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi Mirele Škvorc, za postizanje cilja i ovoga rujna će se poslužiti dvjema grupama aktivnosti, a prva je pojačani nadzor prometa u okolici škola.

– To znači poštivanje prednosti prolaska djece pješaka na pješačkim prijelazima, zatim poštivanje ograničenja brzine kretanja u zonama škola, koje je većinom ograničeno na 40 km/h, nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila na nogostupima, pješačko-biciklistističkim stazama ili negdje u blizini raskrižja, što djeci onemogućuje preglednost prometnice. Također, korištenje sigurnosnih pojaseva odnosno dječjih sjedalica, te nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca u školu, pobrojila je.

Bilo bi korisno i porazgovarati s klincima o njihovom kretanju u prometu.
– Da razmisle i odrede najsigurniji put od njihove kuće do škole. To ne znači da taj put mora nužno biti najkraći, može biti i malo dulji ali da i ma elemente na cestama koji pridonose sigurnosti djece, znači da postoje nogostupi, da postoje obilježeni pješački prijelazi i bolje je da se dijete kreće njima i bude sigurnije, kaže Mirela Škvorc.

Iskoristite dane vikenda i prošećite sa svojim prvašićima putem kojim će do škole, pokažite im moguća opasna mjesta, objasnite prometne znakove, kao i da su policajci koje će viđati njihovi prijatelji koji im žele pomoći. Možda najvažnijim preventivka Škvorc izdvojila je potrebu da roditelji budu svojim primjerom uzor djeci za ponašanje u prometu, što je podvukla i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak.
– Pozivam ih da se ne ponašaju samo u prvim danima škole pažljivo, nego tokom cijele godine, jer naši najmlađi koji kreću u ponedjeljak u školu, sigurna sam da većina njih još nije svjesna opasnosti koje prijete na cestama, ali isto tako, što je rečeno, da roditelji su ti koji moraju uz dodatnu edukaciju svojim primjerom pokazati kako se ponaša u prometu, poručila je V. Želježnjak.

Krajem idućeg tjedna na središnjim trgovima u tri grada županije, u suradnji s njihovim auto-klubovima provest će se preventivne akcije nazvane ‘Sigurno u školu’ – u Đurđevcu u četvrtak, a u Koprivnici i Križevcima u subotu.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.