Večer promatranja Mjeseca teleskopom iz središta Križevaca 6. rujna

Mjesec kakav očekujemo 6. rujna navečer na promatranju (foto: morguefile.com)
Mjesec
Mjesec kakav očekujemo 6. rujna navečer na promatranju (foto: morguefile.com)

Međunarodna noć promatranja Mjeseca (International Observe the Moon Night; InOMN) jest projekt posvećen promatranju Mjeseca koji je pokrenut u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2010. godine proširio se na čitav svijet i postao međunarodni događaj. Kad promatramo nebo, pogotovo ako su nam na raspolaganju dobre optičke sprave, mnogo više pažnje posvećujemo dalekim i jedva vidljivim nebeskim objektima, zanemarujući Mjesec koji često doživljavamo i kao smetnju jer nam previše osvjetljava nebo. Ova akcija ima namjeru “vratiti” našu pozornost na ovaj “trivijalni” objekt, nama najbliži stalni objekt na nebu. Ideju su dali znanstvenici, predavači i astronomski entuzijasti, odlučivši da bar jedan dan u godini baš Mjesec bude glavni cilj promatranja. Svake se godine dogovore koji će to dan biti i te iste večeri na stotine promatrača neba širom svijeta, po sveučilištima, zvjezdarnicama, srednjim školama, a pogotovo astronomi amateri sa svojim prenosnim optičkim spravama, posvećuju se Mjesecu, pa promatraju njegove živopisne kratere, brda, doline i tamna područja koja zovemo “morima”.

observethemoonnight
observethemoonnight

Ako je Mjesec možda i “dosadan” iskusnim i redovitim promatračima neba, sigurno je vrlo atraktivan za popularizaciju astronomije, promatračima koji prvi puta zavire kroz okular teleskopa ili bar dalekozora. Osim toga njegova je “prednost” i što ne zahtijeva tamno nebo, konačno, baš ga on i “onečišćuje”, pa se može promatrati iz urbanih područja, s ulica i trgova, bez obzira na blještanje umjetne rasvjete. Lako je dostupan početnicima koji možda ne bi bili tako uporni da se odvaže tražiti tamno nebo kojeg je sve manje u našoj blizini. Mjesec je tako najpodesniji objekt za promidžbu takozvane “ulične astronomije”.

Prvi je put na planetarnoj razini ova noć (InOMN) organizirana 18. rujna 2010. Sljedeće godine to je bio 8. listopada, a 2012. godine izabran je 22. rujna. Prošle je godine ova akcija provedena 12. listopada, a ove je godine izabran 6. rujna. Iz praktičnih razloga to su redovito subote, nekoliko dana prije punoga Mjeseca, kako bi Mjesec bio na nebu već pri zalasku Sunca i kako bi veći dio njegovoga diska bio osvijetljen, a da opet na njemu bude i sjena te da vidimo granicu između osvijetljenog i neosvijetljenog dijela Mjeseca. U subotu navečer Mjesec će biti između prve četvrti i punoga Mjeseca (puni Mjesec je 9. rujna), opet jednoga od najbližih mogućih (kao i prethodna dva) na elipsastoj putanji Mjeseca oko Zemlje.

Jedno od ranijih promatranja neba iz središta Križevaca (foto: R. Matić)
Jedno od ranijih promatranja neba iz središta Križevaca (foto: R. Matić)

U subotu, 6. rujna, Mjesec u Križevcima izlazi u 17:31, pa će biti vidljiv čitavu večer i noć do 04:09. Sunce zalazi u 19:23, pa će križevački astronomi iz udruge Perzeidi postaviti svoj teleskop i dalekozor pored paviljona na Strossmayerovom trgu u Križevcima u 20 sati i tamo boraviti bar do 22 sata, a u slučaju većeg zanimanja građana, po potrebi i dulje. Zato pozivamo sve slučajne i namjerne prolaznike središtem Križevaca te večeri da odvoje poneku minutu svoga vremena za promatranje Mjesečevih atrakcija kroz optička pomagala Perzeida, uz stručno tumačenje. Naravno, osnovni je uvjet da konačno na nebu bude bar poneki “prozor” u oblacima da se ponekad i Mjesec vidi, u protivnom će glavni gradski trg biti bez astronoma. Nakon takvoga ljeta kakvo je bilo, želimo li previše?

Mjesec kroz manje povećanje teleskopa Perzeida (foto: Martin Vujić)
Mjesec kroz manje povećanje teleskopa Perzeida (foto: Martin Vujić)

Kad smo se već sjetili ljeta, možda niste niti stigli iskoristiti svoje “sunčane naočale”? Evo vam prilike da ih malo “prošećete”. Nije šala, Mjesec bi, uz malo sreće, mogao biti tako sjajan, da ga je ugodnije kroz teleskop ili dalekozor gledati preko naočala za zaštitu od Sunčeve svjetlosti nego golim okom. Na taj ga način dulje možemo promatrati dok nam se čini tako blizu kao da smo i mi putnici u legendarnom programu “Apollo”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.