Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1028

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad nemamo neku novu tonsku snimku s “terena”, kao što je slučaj u ovoj emisiji, posižemo za nekom starijom, još neobjavljenom snimkom. Na posljednjoj tribini ovogodišnjeg, 10. Culture Shock Festivala, 17. travnja, nastupali su neki od glavnih aktera nezavisnog i aktivističkog novinarstva u Hrvatskoj: Tamara Opačić s portala H-alter.org, elektroničkih novina H-rvacke ALTER-native, Marija Ćaćić iz “Zareza”, dvotjednika za društvena i kulturna zbivanja i Nikola Vukobratović, jedan od dvoje izvršnih urednika hrvatskog izdanja časopisa “Le monde diplomatique”. Raspravljali su o slobodi, demokratičnosti i nezavisnosti novinarstva i medija u Hrvatskoj. Tribina je održana povodom devete godišnjice nezavisnog portala Križevci.info koja se navršavala dan kasnije. u “Krugovima” smo do sada tu tribinu, koju je moderirao Sandro Novosel, spomenuli samo u Vijestima “Krugova” 22. travnja pri čemu je emitirano tek prvih nekoliko uvodnih minuta tribine. U ovom broju “Krugova” poslušat ćemo nastavak u trajanju od dvadesetak minuta, a ostatak ćemo ostaviti za buduće “Krugove”.

U šesnaestom nastavku kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu, snimljenih na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja ove godine, mr.sc. Nives Opačić će nam objasniti zašto nije nimalo zahvalno biti lektor(ica).

Slijede uobičajeni “Novi naslovi u križevačkoj gradskoj knjižnici”, obavijesti o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru, nove Vijesti “Krugova” i obljetnice vezane uz datum 2. rujna, sve to prožeto raznovrsnom glazbom. Naglasit ćemo kako smo ušli u mjesec u kojem će CERN nizom programa proslaviti 60. obljetnicu osnivanja, pa će biti riječi o načinu na koji i mi možemo prisustvovati toj svečanosti. U nedjelju, 7. rujna obilježava se 90. obljetnica Planinarskog društva Kalnik, pa ćemo saznati da možemo (dakako, mnogo lakše) sudjelovati i na toj proslavi. Saznat ćemo, između ostaloga, kako izgleda knjižnica bez tiskanih knjiga i kako ćemo uskoro moći čitati knjige za vrijeme ronjenja u svojoj kadi!

Najavit ćemo i novo predavanje akademika Vladimira Paara koji u Križevce dolazi 9. rujna u pratnji (čak) tri znanstvenika na predavanje i tribinu čija je tema “Znanost i vjera”. Ovaj susret s akademikom  Paarom održat će se u organizaciji Pokreta fokolara iz Križevaca, a u suradnji s križevačkim astronomima Perzeidima. O tome će više informacija biti objavljeno u skorim budućim najavama i svakako u sljedećim “Krugovima”, neposredno prije te tribine.

Perzeidi.hr

U “Svemirskom kutku” tražimo atraktivne prizore na nebu, te saznajemo novosti iz astronomije i astronautike. Križevački astronomi konačno su počeli malo aktivnije raditi i na “punjenju” svojih internetskih stranica perzeidi.hr podacima i izvještajima o svojim aktivnostima od kad postoje, od 2011. godine, dakle za sada “svladavaju” zaostatke, ali svakodnevno možete pročitati nešto “novo” o tome što su radili u ove tri i po godine, pa možda se zainteresirate da im se priključite. Kako, i to ćete saznati prije kraja emisije.

Na kraju, u Zanimljivostima ćemo obilježiti još jednu stogodišnjicu navršenu nedavno. Radi se o puštanju u promet Panamskog kanala, što je i do danas jedan od najvećih građevinskih projekata na svijetu ikada. Čut ćemo i o “tamnoj strani” tog “svjetlog” pothvata, da je pri njegovoj izgradnji izginulo više ljudi nego u mnogim ratovima!

Bit će i kraćih priloga emisije koji ovdje nisu spomenuti iz jednostavnog razloga što se oni skupljaju doslovce do samoga početka emisije. A ova emisija “Ne dirajte mi krugove” počinje na 96,6 MHz 2. rujna u 17:00 sati i traje do 18:30. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.