Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1026

01) Predavanje na Platku (foto Zlatko Ciganj, AAD Rijeka)Emisiju počinjemo preslušavanjem dijela snimke susreta astronoma amatera na Platku “iznad” Rijeke. Radi se o tradicionalnoj manifestaciji “Platak Star Party” koja je ove godine održana 26. srpnja. Nakon uvoda koji smo slušali u “Krugovima” broj 1024, sada ćemo preslušati prvu polovinu predavanja, odnosno tribine na temu “Nastanak života na Zemlji” koju je vodio jedan od najaktivnijih predavača Akademskog astronomskog društva Rijeka Alen Ožbolt. Bit će zanimljivih “upadica” slušača, pa tako i križevačkih astronoma, jer je predavanje, na prijedlog samog predavača, bilo prilično “interaktivno”.

U četrnaestom nastavku kratkih priloga o hrvatskom jeziku i o našem odnosu prema njemu, to jest o čestim našim “strahovima” vezanim uz njega, koji su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja 2014, mr.sc. Nives Opačić postavit će pitanje zašto na koricama nekih izdanja “legendarne” dječje knjige “Ježeva kućica” ne piše ime autora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU “Svemirskom kutku” spominjemo najnovije događaje s područja astronomije i astronautike, upozoravamo na prilično nestručne i pogrešne informacije u medijima o “najvećem” punom Mjesecu ove godine, te konstatiramo kako je ljeto podbacilo i astronomima, štedeći na vedrini i za vrijeme meteora Perzeida. Osvrnut ćemo se kao izravni svjedoci i na prividni “bliski susret” Venere i Jupitera rano ujutro prije izlaska Sunca 18. kolovoza (a nisu se dali “ugasiti” niti kad se već razdanilo, kako se vidi iz priložene fotografije Venere i Jupitera iznad Ratarske šume u zoru 18. kolovoza). Analizirat ćemo i koliko se njihov međusobni položaj promijenio jutro kasnije, to jest uoči ove emisije, jer smo “bdijenje” ponovili i 19. kolovoza. Najavit ćemo i još jedan atraktivan prizor na nebu u zoru 23. kolovoza. Međunarodna svemirska stanica proletjet će točno iznad Križevaca 19. kolovoza navečer, kada ćemo je moći i vidjeti, a onda će nam postati nevidljiva sve do 11. rujna.

U tri navrata po nekoliko minuta govorimo o novim naslovima u križevačkoj gradskoj knjižnici i o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru. Pripremljeni su i popis obljetnica vezan uz datum 19. kolovoza, te prigodni i zanimljivi glazbeni prilozi u rasponu od “klasike” do rocka.

03) Jupiter i Venera iznad Ratarske šume (foto Martin Vujić)Emisija završava “Zanimljivostima” u kojima ćemo se osvrnuti na vrlo udomaćene ptice u Hrvatskoj pa i u Križevcima i okolici, na rode i na njihov dan 24. kolovoza, te na pažnju koju smo im dužni poklanjati kao zaštićenoj vrsti. To je samo dio sadržaja mozaične emisije “Ne dirajte mi krugove” koja se na 96,6 MHz emitira 19. kolovoza od 17:00 do 18:30. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.