Srednjoškolci izveli ‘Dunda Maroja’ i Linđo na križevački način

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU ponedjeljak 30 lipnja 2014. Srednja gospodarska škola Križevci je u Hrvatskom domu održala podjelu završnih svjedodžbi za maturante školske godine 2013./2014. Tom prilikom su učenici 2.a1 razreda izveli improvizaciju na komediju Marina Držića “Dundo Maroje”, čija se radnja odvijala u Križevcima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeseli i kreativni program su s učenicima pripremile profesorice Enisa Blašković Gagro i Maja Augustinčić Arsenović, koje su “ljude nazbilj” i “ljude nahvao”, kao i tradicionalni Linđo, premjestili u Križevce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Učenike smo pripremale protekla dva mjeseca kroz koja su se susreli sa scenom, izradom kulisa, izradom rekvizita, učenjem teksta, učenjem izgovora, mimike, gesta, uvježbavanjem koraka i cijele plesne koreografije, te nizom vještina potrebnih za nastup na sceni pred publikom, ističu profesorice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Dundo Maroje” najpoznatija je komedija dubrovačkog komediografa i pjesnika Marina Držića (1508.-1567.), a prvi put je navodno prikazana početkom veljače 1551. godine, u sali Velikoga vijeća Dubrovačke republike, od strane Pomet-družine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADržić je pjesnik vedre, renesansne glume, izrazio je draž pučkog govora i  prvi donio na pozornicu likove pjesnički i pučki ocrtanih ”našijenaca” (Pomet, Dundo Maroje, Tripče, Bokčilo i dr). Njegov se komediografski opus održao sve do danas snagom jake umjetničke inspiracije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Ovi će učenici i u pola noći znati tko je napisao djelo “Dundo Maroje” i koji i kakvi su likovi u njemu, te kako ih možemo povezati s današnjim ljudima “nazbilj” i “nahvao”. Osim toga na ovaj su način ojačali svoje samopouzdanje i javni nastup te učili pomagati jedni drugima u novim i izazovnim situacijama, a mnogo ih takvih očekuje u životu, zaključuju profesorice Blašković Gagro i Augustinčić Arsenović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.