Najtraženiji savjeti za ovršne predmete

2013-05-17_11.39.26_pravna_klinika_UIK_studentiKOPRIVNICA, KRIŽEVCI – Priliku da dobiju besplatnu pravnu pomoć putem Pravne klinike, odnosno mogućnost da ih savjetuju studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta u suradnji sa svojim profesorima, u nešto više od godinu dana u našoj županiji je iskoristilo 75 građana.
– Na području Koprivnice bi to bilo 43, a na području Križevaca 32, tako da je to popriličan broj ljudi, precizirala je Darija Nekić, jedna od studentica uključenih u rad Pravne klinike.

Građani im se javljaju s različitim pravnim predmetima, a njezin kolega Luka Luić otkrio je s kojim im se problemima najčešće obraćaju Podravci i Prigorci.
– Ono s čim se najčešće susrećemo su, na žalost, ovršni predmeti, zbog općenito loše gospodarske situacije, ali i zbog društvene skupine koja se najčešće nama obraća. Poslije ovršnih predmeta dosta smo u Koprivničko-križevačkoj županiji imali predmata uzdržavanja. Stvarno pravni predmeti su dosta česti, recimo upisi u zemljišne knjige, suvlasnički odnosi, susjedski odnosi, vlasnički sporovi, pobrojao je.

Kad im se neka osoba obrati sa svojim pravnim problemom, studenti ih – ako znaju – savjetuju odmah. Ako nisu sigurni, uzimaju dokumentaciju u Zagreb i tamo proučavaju slučaj te ‘češljaju zakone’. Tužbe ili podneske ne pišu, jer to je sekundarna pravna pomoć.
– Mi smo tu da pružamo tzv. primarnu pravnu pomoć, dakle damo pravnu informaciju, savjetujemo što bi se trebalo dalje napraviti, ali u nekim slučajevima zbilja ipak treba odvjetnik, pa onda to napomenemo. Dakle, mi smo tu da bi usmjerili, da bi proslijedili informaciju, razjasnili nekakav put kojim stranka može ići dalje, napominje ‘kliničarka’ Darija Nekić.

Pravna klinika djeluje u Zagrebu i još 12 gradova diljem Hrvatske, a u njezin rad je uključeno oko 120 studenata viših godina, uz podršku 20-ak profesora. U tri i pol godine, koliko klinika djeluje, ukupno su radili na 5.000 predmeta. A izvjesno je da će i ubuduće dolaziti u naš kraj.
– Koprivnica nam je jedna od uspješnijih vanjskih klinika, velik broj slučajeva je zaprimljen ovdje. Tako da u budućnosti očekujemo nastaviti ovu plodonosnu suradnju s Gradom i Udrugom Bolje sutra, kaže Luka Luić.

Osim što pomažu brojnim građanima svojim pravnim savjetima, studenti time ujedno dobivaju dragocjeno iskustvo.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Zmuss piše:

    Bitno da se to živi na visokoj nozi, kurči se sa skupim autima, svima treba pokazat kak se ima, a zapravo se diže kredit na kredit, dužni na sve strane, ne miču se sa liste poreznih dužnika. Onda dođe ovrha i očekuje se da će ih netko drugi izvući iz g*vna u koja su se sami uvalili.

    1. presvetli piše:

      Ima i u tome istine, međutim nisu svi predmeti baš takvog karaktera.

Komentari su zatvoreni.