U ŽUC-u štede javnim nabavama

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_KoprivnicaKRIŽEVCI – Uprava za ceste naše županije jedina je ustanova kojom su lani upravljala tri ravnatelja; u prvom dijelu godine to je bio sadašnji umirovljenik Krešimir Janach, zatim kao vršitelj dužnosti Boris Majerus, te na jesen imenovani sadašnji na toj dužnosti Dragutin Guzalić. Njemu je pripao i posao izvještavanja Županijske skupštine o lanjskome radu, a motiv koji se provlačio kroz sve zatečeno i provedeno bio je dakako novac, ili točnije njegov nedostatak u odnosu na potrebe oko 870 kilometara cesta u njihovoj nadležnosti. Plan lanjskih financija na jesen je morao biti smanjen za 5,5 milijuna kuna, za koliko je Ministarstvo prometa smanjilo im prihode, pa je lani ŽUC raspolagao s nešto manje od 32 milijuna.

– Dakle prilagodili smo se toj promjeni koja je nastala prošle godine i općenito smo radili na jedan malo drugačiji način, u jednom dijelu pojačanog održavanja cesta smo išli u javne nabave, što se prijašnjih godina nije radilo, a na tih sedam javnih nabava dobili smo nekih 20% niže cijene, te smo uštedjeli skoro oko milijun kuna kroz takve postupke, naveo je ravnatelj Guzalić.

Unatoč tome što ovih dana očekuju račun na 4,7 milijuna kuna od Hrvatskih cesta, za radove izvedene krajem pretprošle godine, a koje unatoč očekivanjima ipak mora platiti ŽUC a ne država, Guzalić veli da ustanova financijski stoji stabilno. U raspravi koja je uslijedila u ime oporbenog Kluba SDP-ov Tomislav Babić uputio je više pitanja, među njima i je li ŽUC pokušao do novca iz Europske unije.

– Da li je ŽUC uspio nominirati ili pripremiti ili bilo što napraviti, bilo kakav projekt za modernizaciju cesta na području županije, znači da li je ikaj po tom pitanju učinjeno?, zanimalo je Babića.

Naš ŽUC, kao i svi ostali u državi, nema sređeno imovinsko-pravno stanje na cestama, odgovorio je ravnatelj – Što se tiče nominiranja za fondove EU, ceste nisu snimljene, nisu napravljeni elaborati za koje treba u nekakvom budućem vremenu uložiti znatna sredstva. Dakle, to je sve imovina, neotuđivo vlasništvo RH, u zakonu stoji da je upravljač cestama dužan izrađivati te elaborate, samo nigdje ne stoji tko će to platiti, pojasnio je D. Guzalić.

Na žalost, novcem iz eurofondova ne može se plaćati te poslove, pa ŽUC-u preostaje jedino skromnim početkom, koji će ove godine težiti 200-njak tisuća kuna, početi izrađivati dokumente kojih sada nema.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.