Od četvrtka do nedjelje 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Dani_hrvatskih_svetaca_i_blazenikaU Križevcima će se od četvrtka 22. do nedjelje 25. svibnja 2014. održati 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: bl. Miroslav Bulešić i sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Ante Tomičić, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ozana Kotorska, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika, izvedbe scenskoga prikaza i predstavljanja knjige. Detaljnije se o programu može doznati na web sjedištu udruge ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

Manifestacija će započeti u četvrtak 22. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka.
Taj je dan posvećen bl. Miroslavu Bulešiću i sv. Marku Križevčaninu pa će molitveni, književni i glazbeni program njima dvojici u čast izvesti Obiteljska zajednica križevačkih župa i Zbor mladih „Crisinus“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u suslavlju s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom. Misu će glazbeno animirati zbor župe sv. Ane Križevci, zbor župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci te muški zbor „Sveti Marko Križevčanin“.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u različitim tehnikama akademskoga grafičara Matka Antolčića.
U programu će otvorenja uz domaćine križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu, te autor Matko Antolčić. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i vokalni sastav „Allegro“. Kroz program će voditi Tanja Baran, a izložbu će otvoriti bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Drugi dan manifestacije, petak 23. svibnja, bit će u čast sluge Božjeg Ante Tomičića. Pretprogram će u 18.30 sati u crkvi sv. Ane biti u izvedbi molitvene skupine „Sluga Božji fra Ante Tomičić“ iz zagrebačke Dubrave. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju mješovitoga zbora župe sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave, predvoditi župnik župe sv. Mihaela i dekan Remetskoga dekanata u Zagrebu fra Branko Lipša, a propovijedat će zamjenik provincijala Hrvatske kapucinske provincije dr. fra Anto Barišić. U 20.15 će sati u Hrvatskom domu u središtu grada biti održan okrugli stol „Budući hrvatski blaženici“ na kojem će sudjelovati postulatori ili promicatelji slugu i službenica Božjih. Slugu Božjeg Šimuna Filipovića predstavit će fra Stjepan Pavić, službenicu Božju Mariju Krucifiksu Kozulić s. Dobroslava Mlakić, o sluzi Božjem Antunu Mahniću govorit će mr. vlč. Saša Ilijić, o sluzi Božjem Lini Maupasu fra Stanko Škunca te o sluzi Božjem Anti Tomičiću dr. fra Anto Barišić. Moderator okrugloga stola bit će mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, a u glazbenom će programu nastupiti pjevačica popularne duhovne glazbe Željka Marinović.

Trećega dana, u subotu 24. svibnja, program će biti posvećen bl Alojziju Stepincu. U crkvi sv. Ane pretprogram će od 18.30 sati biti u izvedbi bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. U 19.00 sati misno će slavlje predvoditi rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. vlč. Anđelko Košćak, uz glazbenu pratnju Zagrebačkoga bogoslovskog okteta i Tamburaškoga bogoslovskog sastava. Nakon toga će bogoslovi, pod vodstvom prefekta dr. vlč. Ivana Dodleka, u 20.00 sati izvesti scenski prikaz „Optuženi Stepinac“.
Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. Glazbena gošća bit će kantautorica popularne duhovne glazbe mr. Tamara Perc, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mak“.

Zadnjega dana manifestacije, u nedjelju 25. svibnja, program će biti posvećen najstarijoj hrvatskoj blaženici Ozani Kotorskoj. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen bl. Ozani u 09.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će članice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela Čuvara. Misno će slavlje u 10.00 sati predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić, a pjevat će Zbor dominikanskih bogoslova „Jordan Viculin, OP“. Nakon mise će u 11.00 sati biti predstavljena knjiga „Blažena Ozana Kotorska – dominikanka (1493. – 1565.)“ autora dominikanca Inocenta Taurisana. O knjizi će govoriti dominikanski provincijal dr. fr. Anto Gavrić i voditelj dominikanskoga laičkog bratstva mladih „Bl. Ozana Kotorska“ fr. Mirko Irenej Vlk.

6. Dane hrvatskih svetaca i blaženika – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Privredne banke Zagreb i „Tim Kabela d. o. o.“ – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Turistička zajednica Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.