Večeras uskršnji koncert puhačkog orkestra u Sv. Ani

Gradski_puhacki_orkestar_Krizevci_logotipGradski puhački orkestar Križevci poziva večeras na uskršnji koncert koji će se održati u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima. Repertoar će se sastojati od sakralnih djela, poput Preludija i fuge u B-duru Johanna Sebastiana Bacha ili himna u slavu Isusa, Christus factus est, Antona Brucknera, ali i svjetovnih, kao što su jednostavačna Andante festivo finskog skladatelja Jeana Sibeliusa i suita Glazba na vodi Georga Friedricha Händela. Orkestrom ravna profesor Mario Komazin.
Ujedno, u 17:30 sati na prvom programu Hrvatskog radija ide emisija Branka Ivankovića posvećena križevačkom puhačkom orkestru na kojoj će biti emitirana snimka s prošlogodišnjeg nastupa na državnom natjecanju puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom.

Povijesna crtica o orkestru

Puhački orkestar ima dugu povijest i tradiciju koja seže u 19. stoljeće, kada su u Križevcima istodobno postojala čak dva puhačka orkestra, vojni i civilni. Već i tada funkcija puhačkog orkestra nije bila samo u promenadama, nego i u umjetničkim i plesnim nastupima. 1998. godine na mjesto voditelja orkestra dolazi profesor Mario Komazin i orkestar se izrazitije usmjerava prema koncertnom repertoaru te redovito sudjeluje na državnim natjecanjima i smotrama.

Osim pripremanja koncertnog repertoara i sudjelovanja na natjecanjima, orkestar je pokretač i organizator Međunarodnog festivala puhačke glazbe POOHfest, koji se od 2007. godine održava u Križevcima, a ugošćuje ponajbolje puhačke orkestre iz Hrvatske i susjednih zemalja. Osim mahom amaterskih svirača iz Križevaca i drugih obližnjih gradova, orkestar se svake godine pomlađuje članovima iz redova učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci s kojom je od početka svog djelovanja povezan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.