U subotu 5. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’

Stjepan_Kranjcic_duhovni_knjizevni_susretU Križevcima će u subotu 7. prosinca 2013. biti održana završna svečanost 5. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr.sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova „Zavežljaj ljubavi“. Zatim će u 18 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 95. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu susret i nosi ime, predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak.

Sâm 5. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će u 19 sati u križevačkom Hrvatskom domu. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani radovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Biserke Ipše i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će Vokalni sastav „Allegro“, a scenaristica i voditeljica susreta je Tanja Baran. Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2013., stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 148 autora s 224 rada (120 pjesama, 59 kratkih priča, 13 putopisa, 20 eseja i 12 monodrama). Većina autora koji su s javili na natječaj živi u Hrvatskoj, a nekoliko njih živi izvan Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Zavežljaj ljubavi“ biti objavljeno 38 radova od 35 autora, i to: 22 pjesme, 7 priča, 3 putopisa, 3 eseja i 3 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Pokrovitelji novčanih nagrada su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, „Radnika d.d.“, „KTC-a d.d.“, Turističke zajednice Križevci, Veterinarske stanice Križevci, Medičarsko-svjećarskog obrta „Zozolly“ iz Marije Bistrice i Klemm sigurnosti iz Zagreba.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.